TW
0

Un any més, la presència escolar, la implicació de fillets i filletes en les exposicions i presentacions de projectes, ha estat un dels grans atractius de la trobada

Rosa Carreras
Maó
Els passats dies 26, 27 i 28 de març s'ha celebrat a Menorca la vuitena edició de la Fira de la Ciència de les Illes Balears, una cita que des del suplement "Xoc" no ens podíem ni volíem perdre. La Fira, organitzada des de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació i la Conselleria d'Educació del Govern balear, ha comptat amb la participació d'una vuitantena d'expositors, d'entre els quals en destacam, a banda dels centres de recerca, associacions professionals, administracions públiques i empreses privades, els centres educatius menorquins, de Primària i Secundària, que han aportat els seus projectes a la Fira. Un any més, la presència escolar, la implicació de fillets i filletes en les exposicions i presentacions, ha estat un dels grans atractius de la trobada.

Enguany, la Fira de la Ciència ha tingut dos eixos centrals. Per una banda, el bicentenari del naixement de Darwin i el 150è aniversari de la publicació de la Teoria de l'Evolució de les espècies per selecció natural, i d'una altra, la celebració de l'Any Internacional de l'Astronomia. Partint d'aquí, hem pogut trobar tot tipus de temàtica científica i tecnològica, un còctel d'estímuls i propostes que ens ha permès, des de la imatge dels microscopis a la dels telescopis, fer una immersió profunda en el món de la ciència de manera lúdica però alhora rigorosa.

Els objectius que persegueix una Fira com aquesta tenen a veure amb fomentar la cultura científica i l'interès social per la ciència. Despertar la curiositat per la tècnica i el seu mètode i oferir a la vegada un espai d'intercanvi de projectes, experiències i idees entre la comunitat educadora, cien­tífica, tecnològica i empresarial de l'Arxipèlag. Mentrestant, despertar la imaginació i l'esperit d'investigació i fomentar una relació més propera amb la figura del científic. Tot plegat, una festa teòrica i pràctica del coneixement on tothom, tengui l'edat que tengui, hi troba quelcom d'interès. Per la Fira hi hem passat enguany, entre dijous i dissabte prop de 14.000 visitants de totes les edats, que a banda de visitar els estands, hem pogut participar a tallers i activitats paral·leles, i gaudir de l'exposició del VIè Concurs de Fotografia Científica, una mostra amb molta qualitat tècnica i artística.

Els alumnes, protagonistes
A diferència d'altres mostres científiques, l'ingredient escolar aporta a aquesta Fira un plus d'interès i d'humanitat. En aquesta edició hi han participat 31 centres educatius, 18 dels quals són de Menorca, 10 de Mallorca i 3 d'Eivissa i Formentera. Vol dir que un any més, en els seus expositors, han estat els estudiants els encarregats d'explicar als visitants els seus projectes científics i abans, els encarregats de desenvolupar-los a classe, juntament amb els mestres i professors. I és que, com un iceberg, el que hem pogut veure a la Fira és en realitat la punta visible, el resultat de mesos de feina, recerca, dedicació i esforç.

La participació a la Fira de la Ciència és cada any per als centres educatius un incentiu, un estímul que engresca els alumnes a treballar amb responsabilitat, a aprendre practicant. Aquí, el paper dels professors i mestres de cada grup és primordial i és que a banda dels projectes pròpiament dits que es treballen dins dels currículums acadèmics, els alumnes assagen i practiquen les explicacions que han de fer, el temps que ha de durar cada exposició, el tracte que han de tenir amb els visitants? fent de la preparació prèvia per anar a la Fira, un aprenentatge personal i de grup més, que posa en marxa tot tipus d'habilitats socials i crea lligams força interessants. Enguany, ens van tornar a sorprendre escenes entranyables, d'infants i joves explicant a altres fillets i filletes, però també a adults, amb claredat i decisió. Sempre amb un to respectuós i didàctic, quasi modèlic.

Les propostes dels centres educatius menorquins
El Camp d'Aprenentatge Es Pinaret, juntament amb el CP Mare de Déu del Toro de Ciutadella i la Casa d'Oficis s'Aljub han presentat el projecte "Reconeix les plantes de Menorca". El CP Àngel Ruiz i Pablo des Castell, ha participat amb la proposta "Els nitrats? on?", mentre que el CP Castell de Santa Àgueda de Ferreries, ho ha fet amb "Coneixes l'aigua?". La "Història de l'evolució musical" ha anat a càrrec del Conservatori de Música i Dansa de Menorca, "Vida i c@lor" del CP Fornells, i el CP Mare de Déu del Carme ha presentat un projecte sobre les "Il·lusions Òptiques". Per la seva banda, el CP Pintor Torrent ha tractat el tema de l'electricitat, i el CP Tramuntana, amb el nom de "Té nassos" ens ha parlat del sentit de l'olfacte. L'Escola d'Art de Menorca ha duit a la Fira les "Propietats dels metalls". I pel que fa als centres d'Educació Secundària, l'IES Biel Martí ha presentat un projecte amb el nom de "Experimenta amb el teu cos", l'IES Cap de Llevant, "Veure la llum", l'IES Joan Ramis i Ramis, juntament amb l'E.E.I. Sant Climent, "Juguem amb la física i la química dels colors", l'IES Josep M. Quadrado "Construeix la geografia i la química", l'IES Josep Miquel Guàrdia, amb tres projectes que són "Cosint fotografies", "La física del Theremin (com tocar un instrument musical sense tocar-lo)" i "Descobrint l'evolució", l'IES M. Àngels Cardona "PDI de baix cost", i finalment l'IES Pasqual Calbó i Caldés amb la proposta "Fem rodar".