TW
0

Els alumnes van viatjar a Mallorca dia 13 de març per assistir a l'entrega de premis

Rosa Carreras
Ferreries
La setmana passada vam voler parlar amb un grup d'estudiants de 2n d'ESO de l'IES Biel Martí de Ferreries, que han estat distingits amb el segon premi a la fase autonòmica del Concurs Consumópolis4 "Què fem en el nostre temps lliure?", concurs que organitzen l'Institut Nacional de Consum i les Comunitats autònomes de Catalunya, Illes Balears, Canàries, Cantàbria, Castella-la Marxa, Castella Lleó, Extremadura, Galícia, La Rioja, Madrid, Múrcia, Navarra, País Basc, València i la Ciutat de Melilla.

A través de la Conselleria de Salut i Consum, Consumópolis ha arribat als centres educatius de les Illes com una divertida proposta de feina on line dins i fora de l'aula, individual i en grup, amb l'objectiu de sensibilitzar sobre la importància que té fer els actes de consum de manera conscient, responsable, crítica, solidària, fins i tot en el nostre temps lliure i d'oci.
Va ser la comissió de medi ambient de l'institut de Ferreries qui va proposar a professors i alumnes participar en aquesta edició del concurs, que està adreçat al tercer cicle d'Educació Primària i a tots els cursos de Secundària. Així, dues classes de 2n d'ESO del Biel Martí han estat concursant des del mes de desembre fins a finals de febrer, quan ha finalitzat la fase autonòmica.

La dinàmica del concurs
Sempre a través d'internet, la ciutat de Consumópolis representa el tauler virtual del joc; la sortida es fa des de casa i s'han de respondre 25 preguntes, jugar a cinc jocs diferents i aconseguir cinc pistes, que permeten visitar el banc de punts on l'equip sencer ha de resoldre preguntes relacionades amb l'oci i d'aquesta manera, augmentar el compte global de punts. Els concursants d'arreu del país han pogut seleccionar una de les llengües oficials de l'Estat per jugar a Consumópolis i s'han hagut de crear un perfil virtual per hom, amb un àlies per conservar l'anonimat. Cada alumne, de manera individual ha anat contestant preguntes i sumant punts i per altra banda, cada grup de cinc, amb un nom i una contrasenya, ha realitzat diferents proves amb les que s'ha pogut acumular més puntuació. En la primera activitat, els grups han resolt diferents proves de caràcter lúdic i pedagògic presentades al llarg del recorregut per la ciutat virtual, i han pogut visitar la sala de jocs i el xat de Consumópolis, posant en comú l'experiència amb altres participants d'arreu d'Espanya.

Ha estat en aquesta fase autonòmica del concurs que Aitor Pérez, Ivana Peinado, Susana Orfila, Serena Pieres i Joan Marquès, formats en grup i anomenats "Monstruos" han quedat classificats en segon lloc amb una puntuació de 1.805 punts, només a tres punts del primer classificat.
Una volta realitzada la primera part del concurs i passant a la fase nacional, els participants han hagut d'elaborar un llibre virtual sobre les formes d'oci i temps lliure dels joves en el present, el passat i el futur, activitat que ha implicat el grup sencer i que ha fet reflexionar sobre alguns dels aspectes del consum responsable. A l'espera de la resolució final, els alumnes de Ferreries expliquen com en aquesta part del concurs, han consultat amb les seves famílies, avis i pares, per parlar de l'oci en el passat.

L'experiència
Tal com expliquen els responsables dels grups participants, Lluís Gener i Jaume Coll, l'experiència de Consumópolis representa per als alumnes una forma nova i divertida de fer feina, que els permet treballar amb autonomia i responsabilitat. De fet, els professors només han hagut d'intervenir quan s'han produït incidents amb la xarxa, de tota la resta, se n'han encarregat els mateixos estudiants, que tal com expliquen, han seguit participant des de casa fora d'hores de classe.

El premi
Dia 13 de març, el dia del consumidor, el grup d'alumnes de l'IES Biel Martí de Ferreries, segon classificat de les Balears, va viatjar a Palma per assistir a l'entrega de premis. 600 euros en metàl·lic, un ordinador portàtil per al centre, una sèrie de petits regals per als alumnes i l'experiència de sortir de Menorca amb els companys de classe i viure un dia carregat d'emocions. La cerimònia d'entrega va tenir lloc al passeig del Born de la capital mallorquina.

Esperant els resultats de la fase nacional que ha de valorar el llibre virtual sobre el temps d'oci en el passat, el present i el futur, els alumnes de Ferreries expressen la satisfacció d'haver participat en quelcom tan engrescador que a més de divertir-los els ha fet reflexionar sobre com vivim en el present i aprofitam o malbaratam els nostres recursos naturals.