TW
0

Dilluns vam acompanyar la classe dels cavalls de P5 del CP Sa Graduada a Ponilàndia, a l'Escola Municipal Eqüestre Bintaufa de Maó

Rosa Carreras
Maó
Per tal de completar, amb la vivència, el projecte sobre els cavalls que durant bona part del curs duu a terme la classe de P5 del CP Sa Graduada de Maó, els responsables del grup havien concertat una visita a Ponilàndia, a l'Escola Municipal Eqüestre Bintaufa de Maó, el passat dilluns dia 6 d'abril. L'activitat, s'oferta des del programa "Viu la Cultura" que el Govern Balear des de la Direcció General de Cultura posa a disposició de tots els centre educatius de les Illes; un conjunt d'activitats didacticoculturals que inclouen un ventall de propostes que tracten des de la història, l'art i les ciències socials, la música i la cultura popular, el teatre i la dansa, la literatura, la ciència o el medi ambient, amb l'objectiu d'apropar la nostra variada i rica realitat cultural a l'alumnat.

Els cavalls formen part de la identitat de Menorca i són presents a les nostres festes i manifestacions culturals més significatives. No és estrany idò, que des de ben petits, els infants s'emocionin davant els cavalls, la seva naturalesa noble. Ara bé, si el cavall és baixet, l'accessibilitat afegeix emoció al contacte, confiança també. És el que passa amb els ponis, que són ideals per establir una relació infant-cavall sense el perill o la impressió que poden suposar la diferència de mides. Així, enguany per Ponilàndia ja hi han passat prop de set-cents alumnes d'arreu de Menorca d'entre 3 i 8 anys, aprofitant les activitats que en Jaume Reynés i el seu equip proposa als grups que els visiten.

L'activitat

Els fillets i filletes de P5 de Sa Graduada van arribar a Ponilàndia a les 9.30 hores del matí. Feia un dia esplèndid i els ànims del grupet eren molt bons. Les presentacions i la introducció van precedir una entretinguda volta per les instal·lacions, amb la que les filletes i els fillets van començar a tenir contacte amb les quadres, les pistes, els guarniments, i un grup d'eugues molt tranquil·les que es van atracar pacífiques a saludar-los. La tanca dels ponis va ser la següent aturada, i aquí ja vam començar a veure una emoció diferent a les cares. Ximples, serens, els ponis es van atracar als infants i es van deixar acariciar per tots. Però era el moment de berenar, i el grup va cercar un racó de sol per seure i compartir les primeres impressions.

L'activitat amb els ponis pròpiament dita va començar devers les 11 hores quan cinc ponis equipats amb selles esparaven el grup d'alumnes a una de les pistes del Club Hípic, per dur-los a passejar. Però com que l'activitat "Descobreix el món del poni" contempla no només el plaer sinó també la cura i la responsabilitat que suposa tenir un animal com aquest, el grup de fillets es va dividir i mentre uns qualcaven, els altres pentinaven i tocaven des de baix un altre grup de ponis, que reberen encantats les atencions dels infants. Resulta quasi difícil descriure les sensacions, i és que les cares de felicitat i d'emoció, els comentaris, també, ens van entusiasmar. Ben prest els que tenien por la van perdre. I tots es van veure capaços de seguir les instruccions d'en Jaume que els va fer amollar-se d'una mà, després de l'altra, anar asseguts d'esquena i finalment aixecar els dos braços, mantenint tots l'equilibri sense cap problema. Les mostres d'afecte van ser presents tot el matí. I és que el contacte amb els animals desperta en els infants un amor quasi automàtic.

Les filletes i els fillets de la classe dels cavalls de Sa Graduada van tenir temps també de pintar i de muntar un trencaclosques gegant entre tots. Una manera ideal de recapitular sensacions i activitat, representant a través del joc i els colors l'experiència viscuda. I és que amb els petits és tan important fer, com dedicar un temps a saber allò que hem fet.

El grup de P5 es va portar genial. Va estar atent, respectuós, alegre, espontani. I amb l'activitat a Ponilàndia es va aconseguir aprofundir en els objectius del seu projecte, que parteix del que saben sobre el tema i del que els agradaria saber. És la manera com es treballa tot sovint a Educació Infantil avui en dia, a partir dels interessos i dels interrogants que plantegen els mateixos infants.