TW
0

En l'assignatura de Llengua catalana i literatura de 1r d'ESO, hem treballat el decàleg. El decàleg és un text instructiu que ens dóna consells o instruccions sobre qualsevol tema d'interès en la nostra vida quotidiana. Aquí teniu una petita mostra del que els alumnes de 1r d'ESO ens recomanen per ser feliç, per ser un bon músic, per tenir una mascota a casa, per tenir una bona salut, per no mossegar-se les ungles, etc. Esperam que aquests decàlegs us siguin d'utilitat.
(Tònia Campins Pons i Eugènia Moll Genestar, professores de Llengua catalana i literatura de 1r d'ESO IES M. Àngels Cardona)

Decàleg per no mossegar-se les ungles

Moltes persones tenen l'addicció de mossegar-se les ungles quan estan nervioses o simplement per costum, sobretot els fillets. Els científics afirmen que un 45% dels fillets tenen aquesta mania, però expliquen que aquest mal hàbit és de cada vegada més freqüent en els adults, un 25% (un de cada quatre). Diuen que és una manera de rebaixar l'ansietat i asseguren que aquest hàbit es fa de manera inconscient. Aquí et proposam acabar amb aquesta addicció a través de deu consells.
1. Quan t'adonis que t'estàs menjant les ungles has de prendre consciència del que fas i retirar les mans abans que algú et cridi l'atenció, cal tenir molta paciència i, sobretot, molta voluntat i control sobre un mateix.
2. Has de fer activitats esportives, llegir, utilitzar l'ordinador, etc. i així tindràs les mans ocupades.
3. Cal que demanis consell a amics que anteriorment es mossegaven les ungles i que actualment tinguin superat aquest mal hàbit.
4. Sempre va bé menjar alguna cosa com ara xiclets o algun caramel.
5. Intenta mantenir la calma i no posar-te nerviós per qualsevol cosa.
6. Demana als teus pares o algun familiar que, quan et vegin fent aquesta acció, t'avisin.
7. Quan tinguis les ungles llargues, talla-te-les. Si no ho fas, possiblement acabis tallant-les amb les dents i aquí és quan comença l'addicció.
8. Convé que te les pintis perquè també ajuda, ja que la pintura fa mal gust. També hi ha el "mordex" que és un líquid transparent que fa molt mal gust.
9. Si tens un problema greu i veus que no ho pots deixar i les ungles són de cada vegada més lletges i curtes, acudeix a la farmàcia i hi posaran algun remei o et donaran un medicament.
10. Si ets una persona que no té aquest problema pensa que hi ha molta gent que el té i és molt fàcil agafar aquest mal costum. Si ets nerviósa, no el comencis. També cal pensar que no aporta res positiu, només provoca que tinguis les ungles curtes, lletges i fins i tot pot causar danys a les ungles i també a les dents.
Laura Anglada Alpiste i Gemma Bosch Silvela 1r C ESO

Decàleg per conservar el medi ambient

Aquest decàleg consisteix en deu consells per conservar el medi ambient i fer un món millor. Així que intentau complir-los.
1. No llencis el fems al terra.
2. No encenguis foc als boscos ni als espais naturals.
3. No contaminis.
4. Redueix, o sigui, consumeix poc: utilitza piles recarregables, usa bombetes de baix consum, etc.
5. Reutilitza: si has acabat d'emprar algun objecte, intenta tornar-lo a emprar.
6. Recicla, llença els fems al seu contenidor. Recorda que el groc és per llençar-hi el plàstic, el blau per al paper o el cartró, i el verd per al vidre.
7. Cuida el teu jardí, si en tens, i totes les plantes que tinguis a casa teva, perquè són molt importants per al medi ambient.
8. Conserva tant com puguis els teus objectes, sobretot si no es poden reutilitzar.
9. Ajuda les persones que també cuiden el medi ambient, així, serà més fàcil conservar-lo.
10. Difon tots aquests consells a les persones que coneguis, el medi ambient depèn de tots.
Llorenç Ferrer Coll de 1r C ESO


Decàleg per tenir una bona salut

La salut és molt important a la teva vida. Segueix bé els passos següents per gaudir d'una bona salut:
1. Alimenta't bé, amb productes naturals i variats, fes quatre àpats al dia de manera regular. Segueix una dieta adequada, rica en fruita i verdura i baixa en greixos.
2. Beu dos o tres litres d'aigua cada dia, sobretot a l'estiu. T'ajudarà a eliminar el que el teu cos no necessita i a mantenir el teu cos hidratat.
3. Tingues una bona higiene corporal per tal d'evitar infeccions.
4. Dorm les hores necessàries, descansant almenys vuit hores o més. Durant el son es recuperen les forces i es reparen els teixits cel·lulars.
5. Practica qualque esport de forma regular. Així estaràs en forma i podràs prevenir malalties cardiovasculars, a més de produir endorfines.
6. No fumis, no beguis alcohol ni prenguis altres tipus de drogues. Això perjudica greument la teva salut.
7. Evita l'estrès, tingues alguna afició i manté una vida social activa. T'ajudarà a mantenir una bona salut mental.
8. Manté en forma la teva ment. Fes exercicis intel·lectuals que activin les neurones i evitin la pèrdua de memòria.
9. Fes-te revisions mèdiques periòdiques per prevenir possibles malalties. No t'automediquis, només pren el que t'ha receptat el doctor.
10. Evita els llocs contaminats i pren el sol amb precaució.
Rosa Gornès Gomis 1rB ESO