TW
0

Com que demà serà el dia internacional del llibre, he cregut oportú canviar els problemes per unes quantes ressenyes de llibres amb contingut matemàtic. Com sempre, la selecció i la distribució per edats és només una guia (de fet, són els que corren per casa meva i encara no han estat ressenyats a Nombres a Xoc), segur que en trobaràs altres igualment interessants!

Cuentos geométricos
Autors: Teresa Fernández Blanco i Julio Rodríguez Taboada
Editorial: Proyecto Sur de Ediciones
ISBN: 84-8254-357-1
Pàgines: 62
Edat: A partir de 10-12 anys
Tot i ser breu, el llibre fa un bon repàs a alguns conceptes geomètrics importants però, algunes vegades, poc explicats. Està dividit en dues parts: el pla i l'espai. A la part corresponent al pla tracta els recobriments regulars, semirregulars i irregulars (la qual cosa permet als autors repassar conceptes referents als polígons regulars). Al capítol dedicat a l'espai tracta els políedres parant especial atenció als sòlids arquimedians, als prismes i les piràmides... A més de les explicacions pertinents, el llibre està ple d'activitats que es poden anar resolent a la vegada que es van llegint les corresponents explicacions.
És bastant recomanable!.


Què passa amb les matemàtiques?
Autor: Carlos Andradas Heranz
Editorial: Cruïlla
ISBN: 84-661-0036-9
Pàgines: 125
Edat: A partir de 12 anys
Començarem reproduint el que apareix a la contraportada del llibre: "Les matemàtiques tenen mala fama... i això és molt injust. Al nostre voltant, tot és matemàtiques: des del nombre de batecs del cor fins a les òrbites dels planetes. Aquest llibre vol tornar a les matemàtiques el lloc que es mereixen en el cor de la gent jove.
El llibre és de lectura fàcil i hi podem trobar: Un relat, El misteri del quadrat màgic, 20 preguntes i respostes (per exemple: Què tenen el comú les matemàtiques, l'arc iris i les papallones? En quants trossos es divideixen les matemàtiques?), El refugi dels atrevits (un bon conjunt de curiositats per a aquelles persones a les que no els fa vergonya que els diguin "setciències") i jocs, notes i tests. És un llibre molt interessant per introduir sense por els més joves en el món de les matemàtiques.
Nota: En castellà està editat sota el títol Póngame un quilo de matemáticas.

La sorpresa de los números
Autor: Anna Cerasoli
Editorial: Maeva
ISBN: 978-84-96748-03-3
Pàgines: 197
Edat: D'11 a 13 anys
Na Filo espera amb impaciència l'arribada del seu avi, un professor de matemàtiques retirat que sempre li explica coses molt interessants relacionades amb les matemàtiques. Aquesta vegada li parlarà de bacteris i potències, missatges secrets, algun acudit de matemàtics, pastissos i el triangle de Pascal, sil·logismes...

Esos círculos viciosos y otras formas salvajes
Autor: Kjartan Poskitt
Editorial: Molino
ISBN: 84-272-2096-0
Pàgines: 160
Edat: D'11 a 13 anys
En forma de narració acompanyada d'interessants il·lustracions, l'autor ens parla de triangles, polígons, poliedres, còniques... Segons ens asseguren a la contraportada del llibre, si alguna vegada has dubtat d'on clavar la punta del compàs, aquest és el teu llibre!