TW
0

Ferran Andreu
Entrenador del CD Menorca

Surten delFutbolBase, mes futbolistes ara o abans? Eren millors o mes complerts, els jugadors de fa trenta o quaranta anys, o els d'avui en dia? Els moderns terrenys de joc, han favorit la tècnica, o eren mes virtuosos els futbolistes del "carrer"?.

Aquestes i altres qüestions, hem planteja un veterà preguntaire, partidari de que"qualsevol temps passat va ser millor". No es per evitar la polèmica, però crec que no es pot compulsar, ja que la societat d'abans i l'actual, son completament diferents i el futbol també.

Si que es cert, que avui, no tenim cap futbolista menorquí, en laPrimera Divisió i que el ciutadallenc Bagur va jugar al Reial Madrid, o que el maonès Boy, ho va fer a l'Espanyol. També es cert, que d'un poble com Sant Pedor, nomes ha sortit un futbolista: Guardiola o de Manacor, Miquel Angel Nadal o Camacho de Cieza. De Menorca per la població i el nombre de Clubs i fitxes, poden emergir els mateixos futbolistes, que a d'altres llocs i només un o dos, en tota la història esportiva d'una població, arriba a l'elit.

Actualment, destaquen a fora de l'illa els juvenils Raúl Sintes i Sergi Enrich o Guillem Martí i Medina. També a laTercera Divisiópodem trobar prou futbolistes menorquins veterans o de darrera fornada.

Emperò no hi ha dubte, que mai hi havia hagut tal nombre de joves jugadors en el futbol base menorquí.Molts comencen, pocs son els autènticament dotats i menys els elegits, que potser tindran la remota opció de competir en Primera, ja que endemés de bones condicions, es precís saber relacionar-se amb entrenadors, tenir els companys adients, no lesionar-se i tenir la fortuna, de que no aparegui un futbolista millor en la mateixa posició...

Per a lapropera Temporada, faran falta uns seixanta futbolistes en edat juvenil i els Cadets que mes destaquin, per completar les plantilles del Penya Ciutadella en Divisió d'honor, la del CE Ferreries i la de l'equip que guanyi l'ascens a Divisió Nacional.Tots aquest joves futbolistes, ja no jugaran per "oci" , sinó que han de preferir dedicar-se al futbol, amb la finalitat de jugar a alt nivell. Voler ser futbolista, requereix disponibilitat i sacrificis de tot tipus.Mai en la història del futbol menorquí, havien fet falta tants joves, que vulguin destacar en categories de rendiment, en les que es necessari reunir un potencial de facultats físiques, habilitats tècniques o fortalesa psicològica.

Aquí, per arribar a ser reconegut i tenir un "status", no es suficient realitzar unes poques accions brillants, ja no es una activitat esportiva en edat escolar, sinó que el plantejament es exigent: perseverança i entrenar amb esforç, esperit de superació, capacitat de competir, encaixar les adversitats, capacitat de reacció en situacions difícils, disciplina, actitud, entrega... .

Tot açó, vol un ritme de vida especial, unaintel·ligència esportivaque avarca aspectes de la personalitat de l'esportista professional. Al jugar en categories superiors i amb mes exigència, han de sobresortir més futbolistes i potser algún menorquí, serà l'elegit que tornarà a jugar en Primera.