TW
0

El proper diumenge dia 3 de maig es celebra el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, una data que enguany vol mostrar la solidaritat amb els periodistes que treballen "en la línia de foc"

Redacció
Maó
El proper diumenge, dia 3 de març ,és la data escollida al calendari per la WAN, l'Associació Mundial de Diaris amb seu a París, per celebrar el Dia de la Llibertat de Premsa.

Es commemora en aquesta jornada, l'aniversari de la declaració de Windhoek de 1991, on es van establir els principis bàsics per la instauració de mitjans informatius lliures, independents i pluralistes a tot el món. I és que la premsa lliure resulta essencial per a l'existència de la democràcia i és, al cap i a la fi, un dret fonamental de totes les persones.

Enguany, els mitjans de comunicació tenim l'accent posat en aquells periodistes que, compromesos, posen en perill la vida fent la seva feina. Homes i dones que repartits per tots els països del món investiguen i informen sobre casos controvertits, a pesar dels perills que corren.

I és que els periodistes, en molts de països, són víctimes d'amenaces, de tot tipus d'agressions, i en el pitjor dels casos d'assassinats, pel fet de dur a terme la seva labor, que és la d'investigar i fer públics casos de corrupció, de crim organitzat, de violència política... Les dades fan esfereir; l'any passat, van ser assassinats més de 70 periodistes a tot el món, 670 com a mínim, van ser detinguts, i 125 segueixen a la presó encara a dia d'avui.

Segons va declarar fa poc Timothy Balding, director general de la WAN, associació que representa 18.000 diaris, "La majoria de la població mundial no gaudeix del dret bàsic a la llibertat d'expressió, i els periodistes que tenen el valor d'informar sobre casos delicats a països amb governs repressius són tot sovint 'recompensats' amb penes de presó o pitjor encara".

És per açò que en el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, els diaris i la resta de mitjans de comunicació podem ajudar els lectors, oients i espectadors a comprendre millor la contribució dels periodistes a la societat i els perills que segons a quins llocs del planeta comporta aquesta feina.