TW
0

Dins de l'XIè Festival Internacional de Jazz de Menorca, una nova edició de "Jazz didàctic" ha tornat a omplir de música els patis i les aules de sis centres educatius

Rosa Carreras
Ciutadella
Dilluns i dimarts de la setmana passada, els instituts de Secundària Josep M. Quadrado de Ciutadella, Joan Ramis i Ramis de Maó, Josep Miquel Guàrdia d'Alaior, l'Escola d'Art de Menorca, i el CP Pere Casasnovas i l'EI Es Poriol de Ciutadella van rebre una visita molt especial que, alterant el transcurs habitual d'un matí de classe, va omplir de música i ritme els patis i les aules. Amb el títol de "Jazz didàctic" i emmarcades dins de l'XIè Festival Internacional de Jazz de Menorca, les actuacions per als alumnes menorquins a càrrec de la banda dixieland Bass Sax Quartet amb Andrea Motis, van tornar a deixar el regust deliciós que deixa el jazz quan transmet alegria de viure.

"Jazz didàctic" és una de les activitats paral·leles que porta amb ell el Festival Internacional de Jazz de Menorca. Des de fa vuit anys, una banda reduïda, un quartet o quintet, toca música en directe per als fillets i joves mentre els va explicant una mica d'història del jazz, els diferents estils, els instruments que entren en acció? L'experiència amb alumnes des d'Educació Infantil fins a Secundària deixa tothom satisfet. La idea, des dels inicis, descobrir, atracar el jazz als més joves, el seu esperit, la seva història, fugint del tòpic de ser una música exclusiva, només per a entesos.

Des de fa un parell d'anys el format de les actuacions per als estudiants ha canviat una mica, aixecant-los de les cadires per col·locar-los drets al voltant dels intèrprets. Vibrant molt més la música. ? fent de l'audició quelcom més que un concert, una vivència de distàncies curtes.

La banda
Enguany, ha estat la formació de Joan Chamorro la que ha envaït els espais escolars, despertant entre els alumnes atracció i admiració. Bass Sax Quartet ens ha presentat aquest Festival el seu repertori de clàssics dels anys trenta dins de l'estil jazz tradicional, new-orleans, dixieland... amb els músics Joan Chamorro (saxo baix i soprano, corneta), Juli Aymí (clarinet i saxo alt), Dani Alonso (trombó, caixa i veu), Josep Traver (guitarra i banjo) i Andrea Motis (trompeta, saxo soprano i veu).

La banda ha participat en la IV Trobada de dixieland que ha tingut lloc durant els dies 16 i 21 d'abril pels carrers i places de Menorca. A l'estil dixieland hi predominen els instruments de metall. Va sorgir a principis de segle passat i és originari de Nova Orleans. És un estil de jazz que sobretot es toca al carrer i en desfilada, per tant, els instruments solen ser transportables i es poden tocar caminant.