TW
0

Aquest diumenge arriben trenta alumnes holandesos que compartiran casa, institut, excursions i experiències amb al·lots i al·lotes de l'IES Josep Maria Quadrado

Rosa Carreras
Ciutadella
No s'han vist mai, però es coneixen per internet i s'esperen. Dia 10 de maig arriben a Menorca trenta alumnes de l'Institut Óscar Romero de Hoorn, Holanda. Vénen cada un a la casa d'un alumne de Ciutadella a través del programa d'intercanvi Bike Coast Bike que l'IES Josep M. Quadrado duu a terme des de fa tres anys; una iniciativa que conjuga per una banda l'aprenentatge i la pràctica de l'anglès com a llengua estrangera, i per una altra, l'adquisició d'hàbits saludables. Tot plegat, amb la bicicleta com a eix central, que els ha de portar per Menorca, i després per Holanda, fent activitats i descobertes culturals, històriques i naturals.

L'arribada dels estudiants holandesos s'espera amb entusiasme a l'institut de Ciutadella. Diuen els responsables de l'intercanvi que enguany compten amb un grup de trenta alumnes de 3r d'ESO que aixeca molt bones expectatives pel temps i l'esforç invertits en la fase preparatòria. Van començar a finals del primer trimestre a posar-se en forma. Cada dos diumenges han sortit amb les bicicletes fent algunes de les rutes que compartiran amb els holandesos aquests propers dies, agafant condició física i domini de la mountain bike. I mentrestant, cada divendres durant dues hores i fora de l'horari escolar, han estat practicant la conversa en anglès amb un monitor nadiu, potenciant l'oralitat, augmentant la competència lingüística.

L'experiència conreada els anys passats fa que l'IES Josep M. Quadrado hagi introduït alguns canvis respecte les edicions anteriors. Enguany, s'ha optat per donar molt més protagonisme als alumnes en els aspectes organitzatius de les sortides i així, dividits en cinc grups de sis alumnes, al·lots i al·lotes són responsables de guiar les rutes, fer front a les possibles incidències, determinar les aturades i els descansos, i fer les explicacions sobre arqueologia, història, geologia, flora i fauna que damunt el terreny es tenen programades.
Bike Coast Bike és per tant, una oportunitat de descoberta del territori a través de la bicicleta i l'intercanvi cultural entre joves; una experiència completa que no seria possible sense la implicació directa dels pares i mares; no només pel fet que hauran d'acollir un alumne estranger a casa durant deu dies, sinó també per la dedicació que vénen demostrant des que els seus fills i filles, es preparen. L'expressió més clara, els equips de feina que assisteixen a les reunions prèvies, els pares que s'han apuntat a totes les sortides en velo realitzades fins ara, els que s'encarreguen de transportar motxilles, beguda i bicicletes i de l'assistència en ruta, els que organitzen els actes de benvinguda i de cloenda, els que prepararan entrepans quan facin nit al camping de Son Bou? Expliquen des de l'institut, que amb aquest projecte s'aconsegueix també allò tan difícil d'implicar família i escola en positiu.

Rutes i activitats
Des del 10 i fins al 20 de maig, els alumnes de l'IES Josep M. Quadrado seran els amfitrions d'una sèrie d'excursions i activitats d'allò més suggerents. Quan arribin diumenge els estudiants holandesos, dedicaran el dia a conèixer i prendre contacte amb les famílies i serà ensoldemà quan començaran les activitats per Menorca.
Dilluns dia 11.Es té prevista una ruta per Ciutadella que realitzaran els alumnes sols i una ruta junts per Maó, on agafaran un vaixell i faran també una volta pel port.
Dimarts dia 12.Primer dia de ruta en bici. L'itinerari els ha de portar a Son Saura on veuran el sistema dunar i aprofitaran per parlar de la posidònia.
Dimecres dia 13.Segon dia de ruta en velo i plat fort de la setmana; des de Ciutadella fins al camping de Son Bou, sempre per camins rurals o camí de cavalls, aprofitaran per parlar de la geologia de Menorca i estudiar els barrancs de la zona sud de l'Illa.
Dijous dia 14.Ruta pel terme d'Alaior. Des del camping de Son Bou a la Torre den Galmés i Calan Porter on, tindrà lloc l'acte institucional del Consell Insular, després d'inaugurar un tram fins ara instransitable del camí de cavalls. Tornada al camping.
Divendres dia 15.Sortint del camping ruta per les pedreres de Santa Ponça, Alaior, camí d'en Kane, Sa Roca i fins a Fornells, on el grup es dividirà en dos i a la bahia, mentre uns vagin en kayak, els altres faran vela. Tornada en bus a Ciutadella
Dissabte dia 16 i diumenge 17.Activitats lliures amb les famílies.
Dilluns dia 18.Des de Ciutadella pel camí Vell, visita a l'amo i madona de sa Cavallaria Nova que els ensenyaran com es fa el formatge. Aturada a Torretrencada i ruta pel camí reial fins a Ferreries passant per Macarelleta, Macarella i Cala Galdana.
Dimarts dia 19.Ruta pel nord de Ciutadella, passant per Cala Morell, Ses Fontanelles, La Vall i sa Punta Rotja, amb explicació geològica i activitats de platja.
Dimecres dia 20.Actes de comiat i avaluació de l'estada.

A Holanda
Els alumnes de Ciutadella viatjaran a Hoorn a principis del curs vinent quan les temperatures al nord d'Europa encara no són massa severes, tancant, d'aquesta manera el cicle de l'intercanvi.