TW
0

Les rissagues són un fenomen curiós que caracteritza el port de Ciutadella i que consisteix en oscil·lacions extraordinàries del nivell de la mar en molt poc temps

Redacció
Ciutadella
Fa unes quantes setmanes que les rissagues tornen a estar en boca de tothom. Sense anar més enfora, aquest cap de setmana passat, el port de Ciutadella va romandre tancat al trànsit marítim per avís de rissaga, modificant els plans d'un miler de passatgers que tenien previst entrar o sortir del port de ponent.

Es coneix amb el nom de rissaga un dels fenòmens naturals més curiosos que succeeixen a les Balears i especialment a Menorca al port de Ciutadella, i que consisteix en oscil·lacions extraordinàries del nivell de la mar en molt poc temps. Estem parlant d'oscil·lacions de fins a dos metres en qüestió de deu minuts.

De les rissagues se'n té constància des de temps antic, i al llarg de la història de Ciutadella n'hi ha hagut de catastròfiques. I és que quan són virulentes, l'aigua del port desapareix pràcticament deixant les embarcacions enterra, per tornar pocs minuts més tard de cop, arrossegant les barques i fent-les xocar unes contra les altres.

No va ser fins al segle XX que els científics van començar a destriar les causes certes. Es pensava en un principi que poguessin tenir un origen astronòmic, com les marees ordinàries. O tal vegada, un origen sísmic, ocasionades per terratrèmols submarins. Però cap de les dues hipòtesis explicaria com és que es donen amb tanta freqüència al port de Ciutadella i no a altres indrets.

A dia d'avui es sap que les causes del fenomen són atmosfèriques, i tenen a veure amb la pressió, la temperatura de les masses d'aire en alçada i en superfície, i el vent. Així mateix, la configuració del port, com s'hi mouen les aigües, la seva orientació, forma i fondària sumen un seguici de coincidències favorables i quasi úniques, perquè a Ciutadella hi hagi rissagues, sempre durant l'estació càlida, entre els mesos d'abril i octubre, essent un cas peculiar i curiós a nivell mundial.