TW
0

La creadora menorquina treballa en directe cada dissabte a la galeria Encant de Maó

Fitxa
Som na Yolanda Carretero, vaig néixer a Maó el 1980, però som des Castell. M'agrada dibuixar des de ben petita. Als 11 anys vaig anar a l'Ateneu Municipal amb Francesc Calvet i als 18 vaig començar Belles Arts a la Universitat Sant Jordi de Barcelona, i un any d'il·lustració a l'escola Llotja. He fet estades puntuals a Londres, París o Bolonya. He exposat a Eivissa, Menorca i Barcelona. De viure a l'Illa m'encanta que si et saps organitzar pots dedicar-te al que més t'agrada i per a una persona creativa com jo el temps és molt important.

Raquel Marqués
Maó

Pinta per necessitat, per plasmar i compartir alhora les seves inquietuds. Per a Yolanda Carretero l'art és un regal, un regal que ofereix al públic de les seves mil i una formes. Beu de totes les fonts i absorbeix com una esponja tot allò que pugui fer servir per a viure la pintura amb intensitat. L'artista és imatge fidel d'una constant investigació mitjançant la que treballa qualsevol tipus de tècnica que assoleix com un repte.

Carretero afirma creure en la feina constant, en la lluita, diu, "per recórrer un camí que no pretén ser el més original, però sí el més particular per ser el més significatiu per a mi". No vol caure en la fórmula ni reconèixer-se en els corrents. Si bé al principi separava l'obra abstracta de la figura, com a dos realitats diferents, amb el temps ha anat fusionant un procés del que clou que "des de la figuració a l'abstracció, per deformar hi ha que saber formar". Aquest és el seu recorregut i, assegura, no poder arribar a l'abstracció d'una altra manera. A la creadora menorquina li agrada molt escriure i reflexionar. Després representa allò que l'envolta. "Si et trobes a una època perceptiva, t'inspira tot. Fins i tot el més petit, el més insignificant per als altres, pot ser el més interessant per a tu", explica.

Yolanda Carretero és de les persones que pensa que per trobar el teu camí "ho has de tastar tot". Ha passat pel gravat, la restauració i continua amb la pintura en totes les seves vessants. Tècniques seques o aiguades. Tinta xinesa, aquarel·la, ceres, acrílic, oli... Res defuig de la mà artística de l'autora, a qui també l'apassiona la il·lustració infantil, la literatura en general i la pintura. "Actualment em sento més còmoda amb l'acrílic, l'oli, el grafit i el carbó, però tot depèn de la necessitat o del que em demani l'obra". Des de fa un mes fa retrats en viu a la galeria Encant de Maó. "Pintar en directe és un repte interessant, ja que fent figura dins l'estudi sempre tens un marge d'error, no mostres el que no t'agrada, i amb el model al davant has d'estar al cent per cent en qualsevol moment. La persona ha de sortir reflectida amb la pinzellada més innata, acadèmica i fresca alhora". Els dissabtes, i durant tot l'estiu, Carretero s'ha d'acostumar a un ambient que no és el seu, una manera de fer que també té la seva especialitat i mitjançant la que trasllada al llenç la realitat que observa i de la que, rere connectar-la amb el seu interior, en resulta una obra sensible plena de ritme, color i llum.

D'Art...

1. Un pintor
Mirant uns llibres d'art vaig descobrir la pintora María Blanchard, nascuda a Santander, i la veritat és que la seva sensibilitat em va captivar. Com a cubista era tan bona com Picasso, el que passa és que en aquella època les dones estaven més a l'ombra. Tenia problemes de salut i físicament no era molt agraciada. Crec que els seus traumes i el seu conflicte personal la van fer ser encara millor amb la pintura.

2. Un museu o galeria
El Caixa Fòrum a la plaça Espanya de Barcelona, pels records que hi tenc allà de totes les estones que hi he passat. A aquest espai he gaudit d'exposicions molt interessants.

3. Una obra
Qualsevol de les escultures de Giacometti, per la seva implicació, la seva línia i simultaneïtat.

4. Un llibre
"El petit príncep" d'Antoine de Saint-Exupéry, perquè quan estàs perdut és com una brúixola.

5. A on li agradaria exposar
Estic en procés de treball. Primer he de crear, encara no em plantejo exposar de nou.

Pintura en directe a la galeria Encant. Els dissabtes, i durant tot l'estiu, Yolanda Carretero retrata qui ho desitgi en horari d'11 a 13.30, i de 18.30 a 20 hores
www.encant.net