TW
0

Ferran Andreu
Entrenador del CD Menorca

Davant la possibilitat de fitxar un futbolista, cada vegada té mes importància en l'informe corresponent, l'apartat de "personalitat". Si en les referències, apareixen qualificatius com: "conflictiu", "problemàtic", "egòlatra", "actitud negativa" o "mal comportament", es senyal de que no anem gens bé i encara que sigui un jugador genial i tingui una tècnica depurada, segurament el seu fitxatge, haurà de ser desaconsellat.

Efectivament, avui en dia, el rendiment esportiu, no avarca només els punts tècnics i tàctics del joc. Ser un fenomen amb el baló no es suficient. En els equips, l'estil de joc es defineix, per la personalitat, dins i fora del terreny de joc, dels seus futbolistes mes importants.

Un futbolista no pot estar mai per damunt de l'equip, ni del Club. No pot protagonitzar enfrontaments amb companys i tècnics. El futbolista indòcil i rebel, no accepta les normes socials de l'equip, sol cometre faltes d'assistència i puntualitat o tenir una actitud de desídia i galvana en l' entrenament. Es senten superiors i davant el re probament, reaccionen amb supèrbia i vanitat.

Cada aficionat té la seva pròpia opinió, sobre qui ha de ser l'ídol, la figura transcendent de l'equip. Josep Guardiola, opinava, que Iniesta es un mirall on hauria de mirar-se tot el futbol base del club, tots els que juguen al Miniestadi, perque: " Sempre està dispost a escoltar, accepta alinear-se en diferents posicions, juga de tot i tot ho fa bé. Es un recolzament per l'equip, amb disciplina, compromís i sacrifici. Mai es queixa, està en el que té que estar...i sempre amb humilitat... . Andres, no provoca polèmiques, ni dins ni a fora del camp, no es ostentós en el vestir, ni porta arracades... ."

Es profitós, que el futbol l'escriguin també protagonistes senzills, que no diuen una paraula mes amunt de l'altre. Tot i la seva habilitat per desbordar rivals, tenir un talent inesgotable per organitzar el joc d'atac, tot i estar un escaló per damunt dels demés, mai ha tingut un aire de "chupón" o individualista.

A mes de mostrar sacrifici i entrega en el terreny de joc, tenir intel·ligència, fer un futbol imaginatiu i exhibir, que coneix la principal funció del joc, gaudir i fer gaudir als aficionats. Idó, tot i això, ha hagut de ser com tants de futbolistes, que aconsegueixen el reconeixement i ser de llegenda, pel camí del gol, un gol agònic, quan el partit s'extingia i que pot fer història.

Una redacció escolar citava Iniesta, com el fundador del poble de Fuentealbilla, de 2.300 habitants. Incorrecte atribuir aquest mèrit al futbolista, que si que ha posat el seu poble al mapa del món. Emperò un error, que revela l' admiració d'un jove escolar, pel talent inesgotable d'un futbolista humil, que pot ser un símbol, mes enllà del futbol.