TW
0

Gràcies a Obra Social Caja Madrid a través del programa Aula Foro

Sara Cabanillas
IES Josep Miquel Guàrdia Alaior
Sóc una al·lota de l'institut IES Josep Miquel Guàrdia d'Alaior, del curs 3r d'ESO. Des de principi de curs he participat amb el projecte "Obra Social Aula Foro Caja Madrid" que té com objectiu informar la gent del gran problema que tenim amb l'escassesa d'aigua. Perquè si només podem aprofitar un 2% de l'aigua que obtenim a nivell mundial, és una quantitat molt baixa i això ens preocupa, a tots els que hem participat en aquesta campanya.

Durant tot el curs hem estat treballant sobre aquest tema, els 500 centres escolars que hem participat. Finalment hem acabat aquest projecte, amb una trobada dels 25 centres seleccionats espanyols, aquesta trobada es va realitzar els dies 8, 9 i 10 de Maig del 2009.

El principal objectiu d'aquest viatge era conèixer i fer amistat amb els altres 48 alumnes. I després, compartir totes les altres opinions dels alumnes de Galícia, Balears, Canàries, Extremadura, Castilla La Mancha i Madrid. En tot el treball realitzat durant el curs i el que hem fet en aquesta trobada, l'hem posat en comú iniciant El Gran Debat Final. Els resultats finals, les idees principals i les que hem considerat més importants, els hem redactat i d'aquí ha sortit la declaració de l'aigua.

Amb tot aquest procés acabat, el nostre objectiu era difondre a la gent el gran problema que tenim i sinó hi posem solució a partir de ja, serà un greu problema en un futur. Ja que l'aigua és vida. I un dret per a tots. I per informar a la gent de la nostra campanya, diumenge 10 de Maig, ens vam dirigir al "Parque del Retiro" i des d'allà, cada representant de cada comunitat autònoma ens van llegir la declaració de l'aigua que havíem formulat. I cada alumne havia de repartir una postal amb un compromís, sobre què estem disposats a fer per no desgastar tanta aigua, ho regalàvem a la gent a canvi que ells ens tornessin una altra postal amb el seu propi compromís, en acabar això el representant de "Caja Madrid" ens va entregar a cada centre un diploma, per la nostra participació.

La conclusió d'aquesta meravellosa experiència, és que personalment he après molt sobre aquest tema i de cada vegada me n'adono més d'aquest problema. També he pogut conèixer les greus situacions de les altres comunitats, són vertaderament sorprenents.

Gràcies a que he pogut conèixer com es troben a la resta de la península, sobre el tema de l'aigua he comprovat que Menorca som un dels pocs llocs que es podrien considerar que mínimament estem "bé", respecte a l'escassesa de l'aigua, però així i tot, hauríem de fer més esforç per no malgastar la poca aigua de que disposem.

Finalment dit tot això, agraeixo a tota la campanya de "Aula Foro Caja Madrid" per tot el treball realitzat i dono les gràcies als monitors, professors i tots els alumnes que han participat. Gràcies a aquest viatge he conegut molta gent i hem fet grans amistats, i per l'altra banda també he pogut conèixer les situacions de les altres comunitats autònomes.

Ha estat un viatge, per no oblidar mai.

"Declaración Aulaforo del Agua"
Nosotros, los jóvenes participantes del proyecto educativo Aulaforo 2008-2009

Considerando que?
El agua es vida, es un recurso limitado y un derecho de todos los seres vivos.

El agua es un recurso esencial para la vida, básico para la supervivencia presente y futura.

Del agua depende nuestra salud y nuestra calidad de vida.

El agua se ve amenazada por el excesivo consumo y contaminación, fruto de la actitud irresponsable del ser humano.

El agua es el principal motor económico y de desarrollo de nuestra sociedad.

Proponemos?
Una mayor exigencia de la sociedad a sus gobernantes para que éstos gestionen y controlen de manera más eficiente el uso del agua.

Concienciar a los ciudadanos para que protejan el agua desde su entorno.

Impulsar un desarrollo sostenible, compatible con la conservación de los recursos naturales para las generaciones futuras.

Promover el consumo responsable del agua y reducir su nivel de contaminación.

Defender y proteger la calidad y cantidad de las reservas naturales de agua.

Proteger el derecho fundamental de las personas a disponer de agua potable.

Nos comprometemos a?
Emprender campañas de concienciación y charlas para fomentar un uso responsable del agua, dirigidas no sólo al alumnado sino también al resto de la población y las empresas.

Aplicar personalmente las 3R (Reducir, Reciclar y Reutilizar) y fomentar su práctica en nuestro entorno social más cercano a través de nuestro ejemplo.

Difundir toda la problemática derivada del agua y las amenazas con mayor impacto medioambiental, junto con esta declaración creada en consenso, para aumentar la implicación social y política.

Movilizar a las instituciones para que tomen medidas, como dictar y regular normativas, e imponer sanciones a los que las incumplan.

Apoyar y participar en las actividades de las organizaciones que actúan en defensa del agua.

Promover un mayor conocimiento de los problemas asociados al agua para impulsar el compromiso personal en la toma de soluciones efectivas.

Preservar y proteger los espacios naturales locales con recursos hídricos que constituyen nuestro patrimonio y fuente de abastecimiento.

Apoyar el desarrollo y la utilización de nuevas tecnologías más eficientes en el uso del agua, denunciando las malas prácticas que se detecten.