TW
0

Raquel Marqués
Ciutadella

La Xarxa Monumental de l'Illa és l'eix temàtic al voltant del que girarà la tercera edició de la Trobada Nacional de Fotògrafs aficionats i professionals "Menorca a la Vista". Entre els dies 29 d'aquest mes a l'1 de juny, l'esdeveniment organitzat pel Fotoclub f/Llum de Ferreries reunirà 60 participants d'arreu d'Espanya que s'han inscrit a diferents activitats com són les sessions de camp, els tallers teòrics i pràctics i, a més, aprofitaran la seva estada a l'Illa per a disfrutar del seu entorn.
Enguany l'atenció de les instantànies se l'endurà la Xarxa Monumental pel disseny dels diferents itineraris i la informació complementària. En aquest sentit, l'organització ha comptat amb la col·laboració del Consell insular. Com és habitual, en contrapartida a l'ajut institucional, la trobada es compromet a cedir un nombrós arxiu d'imatges de qualitat.

"Menorca a la Vista" atorgarà a les millors fotografies premis de 500, 400 i 300 euros, així com 600 euros a la millor col·lecció. El premi especial "Foto Ruano" ofereix una càmera Canon G10.

Durant la present edició, l'esdeveniment cultural compta amb l'assistència de dos grans professionals de la fotografia. José María Mellado, un habitual del "Menorca a la vista", oferirà la possibilitat de compartir amb ell una sessió real de treball en la qual aprendre les seves tècniques des de la medició de la llum fins a la imatge final. En canvi, la presència de Miguel Oriola és nova; la seva llarga i prestigiosa carrera en el món de la moda i la publicitat garanteix el profit del "Taller d'il·luminació" que oferirà.

D'altra banda el divendres 29, a les 21.30 hores, està prevista una taula oberta amb convidats com José María Mellado, Miguel Oriola, Mónica Sánchez, Mauro, Juan García Gálvez José Jurado i Manuel Pinar. L'acte es celebrarà a les terrasses dels Apartaments Tirant, a Platges de Fornells, on estaran allotjats els participants de la trobada. Així mateix, diumenge 31 es realitzarà una sessió de fotos nocturna i dilluns 1, al matí, una sessió al Lloc de Menorca. La resta de tallers, fora de les activitats exteriors, es realitzaran en espais cedits pel Col·legi Sant Francesc d'Assís i l'IES Biel Martí, ambdós a Ferreries.

L'acte de salutació i presentació es celebrarà dia 29, a les 10 hores, a la seu del Consell, i comptarà amb l'assistència de tots els participants, els organitzadors del Fotoclub f/Llum, i dels diferents representants de les entitats i empreses patrocinadores i col·laboradores.

José María Mellado (Almeria, 1966) és director de Yelow, empresa de consultoria, i ha presidit la Real Sociedad Fotográfica durant uns anys. Es poden trobar escrits sobre la seva obra a publicacions tan importants com La Enciclopedia de la Fotografía (Espasa), Historia de la Real Sociedad Fotográfica i 100 Fotógrafos Españoles. Està considerat un dels experts més importants del país en fotografia digital. Sobre aquest tema ha publicat recentment dos llibres: Fotografía digital de alta calidad i La fotografía digital es fácil. El seu treball ha obtingut premis en més de cent ocasions i les seves obres figuren en col·leccions públiques i privades.
Amb el "Taller amb Mellado", l'organització informa que és la primera vegada que es programa una activitat d'aquestes característiques. Els participants podran acompanyar-lo a una sessió real a l'exterior i aprendre de les seves tècniques de camp i de com desenvolupa la seva feina fins a arribar a les imatges finals.

Miguel Oriola (Alcoi, 1943) es va traslladar a Madrid els anys 60 per estudiar art dramàtic i exercir la fotografia com a freelance. Des de 1977 comparteix la seva dedicació professional amb la docència. Desenvolupa el seu treball a l'àmbit de la publicitat i la moda. L'any 1980 funda i dirigeix la revista POPtografia. Exhibeix i publica la seva obra a diferents països. Amb motiu de PhotoEspaña 2002 s'organitza una retrospectiva que inclou l'obra realitzada en el decurs dels darrers trenta anys. Des de la seva primera exposició a la galeria Mecenas de Madrid l'any 1971, el seu treball s'ha exhibit a arreu del món, tant a Europa com als Estats Units, els països Àrabs i el Japó.
El taller d'il·luminació que impartirà a "Menorca a la Vista" està enfocat cap el coneixement essencial de la fotografia d'estudi, la llum i el seu domini. A través de l'experiència acumulada com a fotògraf de moda, Oriola oferirà coneixements i exemples de com fer feina amb els models.