TW
0

Lluís Vergés
Maó

El trànsit de la infància a l'adolescència és el tema d'aquesta novel·la breu de Rumer Godden plena de sensibilitat i delicadesa. 'El riu' va inspirar la pel·lícula del mateix títol dirigida per Jean Renoir i que està considerada una de les grans obres mestres de la història del cinema.

La narració està ambientada a l'antiga regió índia de Bengala, avui Bangla Desh, i la protagonista és Harriet, una nena anglesa que escriu poesies i se n'adona amb tristesa que cada cop l'interessa jugar menys amb el seu germà petit, un nen al que només li atreuen els bitxos i les serps. En canvi sent més interès per la seva germana gran, Bea i un amic de la família que la ronda. Quan té preocupacions la Harriet troba la serenitat a prop d'un arbre, una gran alzina, en el que guarda els seus poemes.
'El riu' és una novel·la en la que a penes hi passa res. La naturalesa i els seus canvis estacionals hi juguen un paper important. La autora evoca les olors de l'Índia, les remors, i els paisatges sota el sol calent, pesant, adormidor. Es descriuen les flors i les buguenvíl·lees que s'escampen pels prats vora el Ganges, el arbres que s'enfilen, les torratxes de roses amb petis pètals de clor groc llimona. Els llangardaixos i esquirols del jardí ple d'ocells: passerells i martinets pescaires, coloms i papamosques i suimangues, garses, cueretes i falcons.

En aquest paisatge ple de vida, la Harriet es debat entre dos mons: el de la infància que està deixant i el de l'adolescència que encara no ha arribat del tot. Precisament l'encant del llibre és la subtilesa. No fa falta que hi passin coses ja que el creixement d'una nena és també un canvi de les percepcions de la ment.

La Harriet li pregunta a la seva germana gran si fa mal créixer i aquesta respon: "Em sembla que sí. Aprenem més. Estem més amb la mare i menys amb la Nana (la criada). No juguem tant ni juguem a fer com si. Entenem més bé les coses i les sentim més endins. Portem roba interior. Ah sí, recordo que quan vam tornar de Darjeeling aquest any, tot ho vaig trobar més petit del que em pensava. Quan me'n vaig anar, tot es veia tan gran! I quan vaig tornar havia empetitit".

Quasi al final de la novel·la sí que s'escau un esdeveniment dramàtic, però és una excepció a la tònica general de la narració en la que allò important són les percepcions de la naturalesa, del pas del temps i dels canvis que comporta fer-se adult.
Rumer Godden va néixer a Anglaterra l'any 1907 però, com la protagonista de 'El riu', va créixer amb les seves tres germanes a Nsrayanganj (a l'antiga Bengala). Al principi dels anys vint va tornar al Regne Unit per estudiar dansa, i el 1930 va viatjar a l'Índia i va instal·lar-se a Calcuta per fundar-hi una escola de dansa per a nens indis i anglesos. Després de diverses vicissituds va viure una temporada al Caixmir fins que, el 1949, va tornar definitivament al Regne Unit per dedicar-se a la literatura fins a la seva mort l'any 1998. Va començar publicant poemes a revistes la seva primera novel·la. Al llarg de la vida escrigué uns seixanta llibres, alguns en col·laboració amb la seva germana Jon. Va escriure també obres infantils una de les quals guanya el Whitbread al 98.

El riu

autora: Rumer Godden
gènere: Novel·la
editorial: Viena
edició: Barcelona, 2007
Traducció: Marcel Riera
pàgines: 153
preu: 14,50 euros