TW
0

El dia mundial sense tabac és una iniciativa de l'Organització Mundial de la Salut destinada a recordar els perjudicis que suposa el tabac per a la societat en general

Redacció
Maó
Cada 31 de maig, l'Organització Mundial de la Salut organitza el Dia Mundial sense tabac, una iniciativa destinada a recordar els perjudicis que suposa el tabac per a la societat en general, no només per als fumadors, sinó també per la gent del seu voltant. De fet, el tabaquisme és un dels majors problemes de salut pública que tenim al nostre país, i és que, per com està estès i per la percepció social que en tenim, es pot dir que els riscos que comporta el tabac superen els dels accidents de trànsit, de l'alcoholisme o de les malalties de transmissió sexual.

El tabac és juntament amb l'alcohol una substància molt consumida per la població jove, que sense dubte, reprodueix els esquemes dels adults. Entre els 14 i els 18 anys, el 31 per cent dels joves es declaren fumadors i un 23 per cert afirma consumir tabac de manera diària. La proporció de fumadors augmenta amb l'edat i si bé és cert que el 85 per cent s'han plantejat deixar de fumar en alguna ocasió, només un 41 per cert ho ha intentat de veritat, a consciència.

La nicotina, present en el tabac, crea addicció. A més, fa minvar els vasos sanguinis i incrementa la pressió en el cor. Fumar pot destruir els pulmons i reduir l'oxigen que necessiten els músculs quan realitzam algun esport. De fet, està comprovat que les persones que fumen, tenen dificultat per aspirar quasi tres vegades més que aquells que no ho fan.

No és fàcil fer entendre que el tabac és la causa de milions de morts arreu del món quan un està ple de vitalitat i fuma. La majoria dels efectes vénen a la llarga, quan és tard. Tanmateix, hi ha moltes raons immediates per deixar de fumar o no començar, entre elles, que provoca mals de cap i falta de concentració, dificultat respiratòria quan fem esport i cansament, disminueix l'elasticitat de la pell i afavoreix l'acné, i provoca males olors a la roba, als cabells i a l'alè.

Sense tabac, gràcies.