TW
0

Llucia Pons
Maó

La melangia s'instaura a l'estudi de Matías Quetglas del poble de Navalperal. El pintor es troba a les portes d'iniciar una sèrie d'obres referides a les festes de Sant Joan, per primer cop en la seva vida d'una manera tangencial i que en dirà "Caballeros y centauros".

Estiu de 2008, Matías Quetglas rememora el passat, records, sensacions i aromes que el transporten a la seva estimada Menorca després que des de la Fundació Sa Nostra se l'hagi convidat a inspirar-se en les festes de Sant Joan. Mentre, en l'artista neix la necessitat de reflectir el pas del temps de l'execució de la seva obra però també de tot el que l'envolta i ho fa en una filmació. Al mateix temps que Matías Quetglas es dedica intensament a la creació de la seva obra inicia una filmació de la que es converteix en càmera i actor, guionista i pintor protagonista junt a la seva família i animals que l'acompanyen al seu estudi. El vídeo "Caballeros y centauros" s'exhibeix ara com una part més de l'exposició de l'obra pictòrica de Quetglas que s'exposa a la sala de Cultura Sa Nostra de Ciutadella des del divendres passat.

Juan Elorduy capta la intenció de la filmació de Matías Quetglas i escriu al llibret que acompanya el cd: "Ell pinta un quadre i ell filma que l'està pintant. Ambdós actes són creatius i no supeditats: ell no pinta per ser filmat, totes dues obres creixen a l'uníson, es complementen". L'estudi del pintor havia protagonitzat molts dels seus quadres, amb freqüència amb la seva model, però també amb la seva quotidianitat que ara comparteix oberta i generosament.

Mig any de vida i de treball en solitari de Matías Quetglas, temps de dibuix i rectificacions, de pinzellades mediterrànies que il·luminen uns quadres que s'omplen de contingut mitològic amb centaures que s'ensenyoren dels elements festius de Ciutadella. Mentrestant distreuen i acompanyen al pintor els bramuls de les vaques que passen vora la seva finestra, els insectes que es queden atrapats darrera el seu vidre, fins i tot el visita un eriçó, intrusos tots que el pintor rep com si els esperès de visita i amb la cordialitat que li és pròpia els inclou en la seva filmació. La família ocupa un paper essencial en la vida de Matías i també en deixa constància a la seva filmació. La filleta bielorussa que conviu amb ells és còmplice de la creativitat de l'artista; com a l'avi mostra el deliri que sent per les seves petites nétes; l'envolten la seva esposa i els seus fills, José posa part de la banda sonora del vídeo del seu pare.

"Caballeros y centauros" es presenta en format de vídeo al que s'hi afegeixen dues filmacions realitzades a l'any 2005 amb motiu de l'exposició "La plenitud", que també es va exhibir a les sales de Sa Nostra. Llavors Juan Elorduy i Joan Allès van filmar a l'estudi madrileny del pintor "Matías Quetglas, un dia al seu estudi", en el que seguiren el primer procés de la creació de "Aliento del dragón". El públic quedà encantat de poder contemplar la forma en la que el pintor executa la seva obra, com ara ho estarà davant la generositat de Matías Quetglas, que comparteix una part de la seva vida més privada com a artista amb els seus admiradors.