TW
0

Raquel Marqués
Maó

Fitxa
Som Raimon Rodríguez, vaig néixer el 1982 a Maó i som el president de l'ong MIRA que es va crear a principis de 2008. Som llicenciat en Direcció Cinematogràfica al Centre d'Estudis Cinematogràfics de Catalunya. El nostre objectiu és donar a conèixer diferents cares de la realitat social i mediambiental a través de la producció audiovisual. MIRA està formada per professionals de distintes branques: fotografia, direcció de cinema, disseny, arts plàstiques, educació o sociologia, entre d'altres. Actualment som 6 membres actius a tot Menorca. El proper dia 18, a les 20.30 hores, l'associació projectarà al Teatre Principal de Maó el film "Allibereu l'esperança!", sobre l'explotació infantil i com aquesta està relacionada amb els nostres models de consum.


El món es veu diferent rere la càmera?

Sí, potser un es sent protegit per la càmera i a la vegada li permet una visió més agudament crítica del món que l'envolta.

Per què trià el camí del cinema?

Pel llenguatge cinematogràfic, per poder emprar les imatges i els sons per enganar l'espectador i reconstruir una realitat que realment no existeix encara que la pots reflectir.

Per què hauríem de veure "Allibereu l'esperança!"?

Perquè convida a reflexionar sobre coses que encara que sembla que estan enfora estan ben a prop.

Com sorgeix el projecte?

Sorgeix de les entranyes de l'associació. És un projecte que encaixa perfectament amb el perfil de l'associació i que combina dues vessants, la del cinema i l'educativa.

Com s'ha treballat als centres?

Hem fet sessions a les escoles de Menorca i hem triat una escola de cada municipi per introduir-los al tema de l'explotació laboral infantil i com podem contribuir nosaltres. Hem intentat que els fillets es posin a la seva pell.

Són els alumnes mateixos que protagonitzen el documental?

Sí, vam fer un càsting i triarem 15 alumnes per història.

Quins sectors de l'explotació infantil heu tractat?

Hem intentat fer una reproducció el més fidel possible. As Castell hem representat els fillets a una mina i ho hem localitzat a les galeries subterrànies de Sant Felip; as Migjorn Gran fillets soldats; a Sant Lluís a una explotació agrària; a Maó, un taller il·legal de costura; as Mercadal, fillets als fems, localitzats a Milà; a Ferreries, a una fàbrica del Polígon Industrial; a Ciutadella, fillets al carrer i a Alaior és a on es desenvolupa tota una conclusió que òbviament encara no podem desvetllar.

Després de l'estrena al Principal com es distribuirà el film?

La seva difusió s'emmarca al projecte de sensibilització de MIRA. Es repartirà una còpia a cada escola de Primària de l'Illa i a les ong's que encaixin amb la temàtica. El Fons Menorquí de Cooperació també disposarà de còpies per fer-ne l'ús més oportú.

La seva fita és poder viure del cinema?

Sí.

I ja ho pot fer des de Menorca?

La industria del cinema depèn dels contactes que un tengui independentment del lloc on visqui.

Un director de cinema.

Charles Chaplin, perquè tractant temàtiques molt dramàtiques és capaç de fer riure a qualsevol.

Una pel·lícula.

"Temps moderns", pel somriure final.

Va votar a les europees?

No.

Per què? Per què Europa queda enfora?

No, ho vaig fer de manera molt conscient perquè el model que s'està gestionant d'Europa no és un model amb el que estigui d'acord. Trobo a faltar polítiques socials.

El Nord dóna l'esquena als problemes del Sud?

Crec que al Nord hi ha gent sensibilitzada i d'altres que no tenen consciència de que formen part d'un engranatge que provoca injustícies.

"A Cor Obert" acaba aquí. Gràcies per les seves respostes. I el seu somni és...

Que un dia despertem d'aquest malson i que el Fons Menorquí i MIRA siguin prescindibles.

El documental

1. "Allibereu l'esperança!"
És un film coral de 40 minuts format a partir d'històries on els fillets pateixen l'explotació laboral de diferents formes i distints punts de vista.

2. Rodatge
La pel·lícula va ser filmada durant els mesos de febrer, març i abril a cada un dels vuit municipis de l'Illa.

3. Centres escolars
En cada filmació han actuat alumnes del tercer cicle de Primària que prèviament havien participat en les 3 sessions educatives organitzades per l'equip de MIRA per tal d'introduir el tema de l'explotació infantil. A les sessions se'ls explicava quina és la situació d'alguns infants del Sud, com pot afectar el nostre consum a aquestes realitats socials llunyanes, i se'ls convidava a reflexionar i cercar solucions a aquests problemes globals.

4. Equip
En total han participat en el projecte més de 300 persones. Més de 200 alumnes dels quals 100 han interpretat els papers de fillets explotats a les filmacions juntament amb un repartiment adult compost per més de 20 actors i actrius de l'Illa, el professorat de cada centre, l'equip tècnic i una gran quantitat de voluntaris i col·laboradors que han fet possible aquest projecte i aquest film que ha rebut el finançament del Fons Menorquí de Cooperació.

www.miraong.org