TW
0

La Salle d'Alaior ha tret al carrer un llibre elaborat entre tots que culmina, juntament amb la celebració de la festivitat de Sant Joan Baptista, els actes de l'any del centenari

Rosa Carreras
Alaior
Van començar a finals de curs passat a posar-se en marxa un seguit d'activitats que ferien d'aquest curs que ara acaba, un any d'allò més especial a l'escola de La Salle d'Alaior. Cent anys no es compleixen cada dia i és per açò que l'aniversari ha motivat el centre educatiu a celebrar la data amb les portes obertes i la mirada posada en el poble. Per la Salle d'Alaior, al cap dels anys hi han passat centenars i centenars d'alumnes. Milers de vivències, descobertes, aprenentatges, amistats? podríem dir que ha estat el poble qui ha donat vida a l'escola, i l'escola, la que ha aportat un caliu especial al poble. Així, amb la relació encara viva i sana, d'anada i de tornada, la commemoració dels cent anys ha implicat bona part de la població d'Alaior. Conferències, taules rodones, una magnífica exposició de fotos antigues, concerts, glosats, teatre? els actes festius s'han anat succeint al llarg del curs i acaben ara, el mes de juny, amb la presentació d'aquest llibre del que avui us en volem parlar.

El llibre "La Salle i ja són 100?" és ple de colors i de testimonis. Amb un format força fresc, inclou, a banda d'una interessant cronologia introductòria realitzada per l'historiador Miquel À. Marquès Sintes, els textos i les il·lustracions que han elaborat a posta els alumnes i antics alumnes del centre. El gran gruix d'aquesta publicació són, de fet, les aportacions dels actuals alumnes de Primària i de Secundària que relaten i dibuixen records de tot tipus i anècdotes divertides. La selecció de textos i dibuixos que surten al llibre són el resultat d'una feina feta a classe. Per començar, es va demanar als alumnes que escrivissin els records que tenen ells de la Salle. D'entre tots els textos resultants, els tutors i les tutores van fer una primera tria amb la intenció de recollir la major diversitat de testimonis. Llavors, es van repartir els textos seleccionats entre tots els cursos i es va demanar als alumnes que els il·lustressin. L'elecció dels dibuixos es va fer amb el mateix criteri. I el resultat és una mescla divertida, entranyable, que conjuga lletres i colors de diferents cursos a la mateixa pàgina.

Pel que fa a les aportacions dels adults, quan es va plantejar crear aquest llibre, es va fer una convocatòria oberta a totes aquelles persones que volguessin escriure sobre La Salle i el llibre inclou la totalitat de les col·laboracions enviades per part de mestres i professors i antics alumnes. Es va demanar la implicació també de persones relacionades amb el centre amb aptituds per a les arts plàstiques, que han estat els encarregats d'il·lustrar aquestes col·laboracions. El llibre compta i acaba amb la participació de dos artistes consagrats, antics alumnes del centre, Ponç Pons i Pere Pons.

Coordinat per Maria Camps i amb maquetació de Tiago Reurer, l'edició del llibre ha anat a càrrec de l'APA de l'escola i ha comptat amb el suport del Consell insular, la Conselleria d'Educació, l'Ajuntament d'Alaior, Banca March, la Caixa i Sa Nostra. El podeu trobar a Alaior a La mar de llibres, a l'estanc de sa plaça, a Detalls i a Ca na Clara, a Maó, a la llibreria Catòlica i a Ciutadella a la llibreria Pau. Té unes 130 pàgines i es ven a un preu de 12 euros.

La celebració del centenari de La Salle d'Alaior ha estat plantejada des del començament amb la clara vocació de rememorar la història i les vivències personals, però sense melangia, sinó com a part necessària per analitzar i posar de manifest el present i projectar-se cap al futur. Cent anys són molts i cadascun d'ells, un motiu per celebrar. Felicitats a totes i a tots!