TW
0

R.M.
Ciutadella

El número de juny/juliol de "La Fotografía", capçalera de referència dels fotògrafs professionals, dedica un reportatge a l'obra del mallorquí establert a Ciutadella Toni Cladera. La publicació especialitzada recull set belles instantànies de natura en blanc i negre i infraroig digital a on, un cop més, es demostra l'art d'aquest fotògraf rere la càmera.

Els consells de la directora de la revista i crítica d'art Concha Alarcón donaren l'impuls decisiu perquè Cladera afermés un projecte propi amb el que l'autor pretén crear imatges monocromes digitals sense perdre, diu, "l'essència del tractament de les instantànies tradicionals". Sense abandonar la natura -que començà a experimentar de ben jove-, el mallorquí fa camí amb nous matisos i idees. La feina publicada a "La Fotografía" és sols un petit exemple de les meravelles que Cladera és capaç de reproduir. Així, es queda amb les paraules del fotògraf Mario Muchnik, que assegura que "la fotografia no pot considerar-se un reflex de la realitat perquè és un paper. Per gros que sigui és bidimensional i la realitat té tres dimensions. A més d'una durada temporal. Els colors no els pots treballar com un pintor, pots canviar els tons per zones, però és més fàcil pintar un quadre. Llavors utilitzo el blanc i negre perquè per allunyar-me de la realitat, m'allunyo del tot. Vaig al màxim possible de l'abstracció per fer qualque cosa que formi part de la realitat i no que la foto sigui un mirall".

Properament, el setembre, farà la seva primera individual al centre d'exposicions La Misericòrdia de Palma, a on mostrarà al públic la grandesa del seu treball en blanc i negre i infraroig i el perquè d'una trajectòria avalada per la crítica.