TW
0

Llucia Pons
Maó

Un pinzell sorgeix del subsòl del barri maonès de ses Vinyes. Mai un sol pinzell havia donat tant que xerrar i és que el seu pintoresc autor, Mauri Lavayén (Argentina, 1973), l'està realitzant in situ amb el seu davantal i capell de cuiner. "Cercant el punt" és el nom de l'escultura que va resultar guanyadora del concurs convocat pel Centre Comercial ses Vinyes entre alumnes i exalumnes de l'Escola d'Art perquè creessin una obra d'art amb la que enriquir un barri molt viu, però amb escassos elements de destacada bellesa.

Acabades les obres de remodelació d'alguns carrers, a finals de maig Mauri va iniciar l'execució de la seva primera escultura pública, l'expectació que s'ha generat al voltant de l'obra és màxima. L'artista fa cada dia nous amics mentre es complau en contestar totes les preguntes i comentaris que recull en un llibre de firmes. Entorn a un nou element urbà es creen inicialment algunes desconfiances, "és molt lleig", començaren dient alguns avis del barri quan es va instal·lar l'esquelet de ferro al creuament dels carrers Sant Esteve i Miguel de Veri. Però veient com s'anava configurant la nova escultura, l'opinió es va flexibilitzar i els mateixos en passar comenten "aquesta cosa comença a tenir color". I tant color com tindrà finalment quan quedi enllestida per la seva inauguració dia onze de juliol. El pinzell, nom pel que es coneixerà ben segur popularment, s'erigeix del subsòl, d'on el seu autor el fa néixer rompent les rajoles perquè vist amb perspectiva el pinzell apareixerà com una part de la que s'amaga la resta baix terra. El mànec rebrà un acabat en estuc mentre la part del pèl es rebossa enterament amb mosaic de distints colors. Un mosaic que Mauri talla manualment, peça a peça, amb formes geomètriques, diferent a com ho feia Gaudí, que les rompia.

El pinzell sembla complaure la majoria dels veïns, grans i petits, menorquins i forasters, que veuen amb bons ulls la creació del pinzell. "Hacía falta", "Esto es lo mejor que he visto en Mahón", "Genial", "Una pincelada de optimismo" o "El arte es vida, viva la vida", són alguns dels comentaris que la gent ha escrit a la pancarta d'una de les barreres que protegeix l'obra. Cada dia la gent quan passa observa tot el procés. Per als fillets i per a Lavayén s'ha convertit en un joc i l'autor es congratula de l'experiència que està vivint, veient com la gent fa seva l'obra que està creant i pensa convençut que la gent la cuidarà i la protegirà. "Jo crec que açò succeirà perquè la gent de cada vegada li té més apreci a la peça".
Per a Mauri Lavayén, l'art és una necessitat d'expressió del ser humà. La seva creativitat es basa en el volum que fins ara havia experimentat en joieria, escultures i instal·lacions que crea amb materials alternatius. Lavayén cerca el diàleg de la seva obra amb l'entorn social i en aquesta ocasió ho ha aconseguit més que mai.