TW
0

Redacció
Maó

Aquesta setmana els diaris nacionals i illencs s'han fet ressò de la mort d'un dels grans de les lletres catalanes. Amb la desaparició de l'escriptor i periodista andritxol Baltasar Porcel, s'apaga una de les veus per excel·lència de la nostra literatura, "pare" d'una de les produccions editorials més potents d'Europa.

La seva editora, Pilar Beltrán, comentà que en els darrers temps Porcel treballava en una novel·la negra, ambientada a un poblet de Mallorca i amb un guàrdia civil amb un ca com a personatge central. Fou autor d'una extensa obra, entre la que destaquen "Cavalls cap a la fosca", "Les primaveres i les tardors", "El cor del senglar", "L'Emperador o l'ull del vent" o "Olympia a mitjanit". També va publicar llibres de viatges, assajos, entrevistes o peces teatrals, és amb "Els condemnats" (1958) quan guanya el premi Ciutat de Palma de Teatre. Fou guardonat amb el Josep Pla, el Sant Jordi, el de Literatura de la Generalitat en dues ocasions, el Premi Ramon Llull, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, entre d'altres.
Guardonat amb el Premi Sant Joan per la seva novel·la més recent, "Cada castell i totes les ombres", crítics i companys de lletres sempre han destacat la força expressiva del llenguatge i la vitalitat de Porcel.