TW
0

Raquel Marqués
Ciutadella

FITXA
Som Toni Tomàs, vaig néixer a Ciutadella el 1975. Treballo a l'agroturisme de Biniatram. Em dedico a la música des dels 18 anys, quan vaig començar a sonar la guitarra espanyola. Ara presento "Caminar lluny", el meu primer disc que ha sortit recentment al mercat. A més de la música som un gran aficionat al món del cavall. El que més m'agrada de viure a l'Illa és el camp de Menorca.

Han hagut de passar quinze anys i un parèntesi perquè finalment Toni Tomàs es decidís a treure disc. Ho diu la dita, més val tard que mai, i així mateix ho deuen de pensar els seus seguidors. Per sort per a ells i per als qui encara han de descobrir la seva música, aquest jove de Ciutadella ha editat recentment amb Blau el seu primer treball discogràfic, "Caminar lluny", amb el so del pop rock català.

Enfora és precisament a on li agradaria arribar, però sempre amb cautela, a poc a poc i amb la tranquil·litat de la feina ben feta. "Vaig començar amb 18 anys a sonar la guitarra espanyola i a composar també les lletres de les meves primeres cançons, vaig aprendre pel meu compte", explica Tomàs. Malgrat comptar amb una extensa producció, "Caminar lluny" sols conté tres temes, un projecte personal que s'expressa com a tarja de presentació i pel que ha triat dos cançons en català i una amb anglès. Produït per l'experimentat Pepe King, que també participa al cd, compta amb les col·laboracions dels músics Francisco Caballero, Toni Xuclà i Jimmy Piñol.

El ciutadellenc ha viscut la música des de ben petit. A la seva família, a on no hi han mancat els apassionats de l'òpera, destaca la figura del seu avi Toni Juaneda qui formà part de l'elenc d'intèrprets de la popular sarsuela "Foc i Fum".

Amb "Cartes de marès", Tomàs obre un compacte que segueix amb la seva línia temàtica de cançons. El músic capgira el temps passat i les vivències personals per fer-les melodies. Els Beatles, The Rolling Stones, Sopa de Cabra, Ja T'ho Diré, Creedence Clearwater Revival o Bruce Springsteen han estat i són referents de la seva trajectòria.

"Començo el disc amb un tema més tranquil i continuo amb dues cançons més mogudes, "L'amo de Ciutadella" i "To walk away". Aquesta darrera és la que dóna nom al treball ja que traduïda al català vol dir 'Caminar lluny', comenta. "To walk away" fou enregistrada l'any 2004 als estudis de l'SGAE de Barcelona a partir de la seva participació al Campus Senglar Rock. Mentre que la resta del cd es gravà entre el passat mes de novembre i fins a febrer d'enguany.

De "Caminar lluny" se n'ha fet una primera tirada de 500 còpies que es poden trobar a diferents locals de Ciutadella com el Si vens, cafè, Sa Xarxa, Reno o Royal, a més de a les botigues Tot Música i Musicame. El disc també es pot adquirir a Xocolat de Palma, a on s'han posat a l'abast una trentena d'unitats.

Abans de que sortís a la llum aquest treball, "L'amo de Ciutadella" ja era punxat amb èxit al programa que el cantant d'Inventari i presentador Bep Marquès dirigeix a Ràdio Balear. Ara per ara, Toni Tomàs contempla la idea d'oferir un seguit de concerts per donar a conèixer al públic el seu directe. "Fa anys vaig fer un parell d'actuacions a Girona i ara, després d'un parèntesi musical, m'agradaria tornar a dedicar-m'hi".