TW
0

Nous temes i una propera actuació a França empenyen l'estiu de Guiem Soldevila dalt l'escenari

Raquel Marqués
Ciutadella

FITXA
Som Guiem Soldevila i vaig néixer a Ciutadella el 12 del 12 de 1980. De signe sagitari. Som músic i vaig estudiar durant 4 anys a l'Aula de Música Moderna i Jazz de Barcelona. M'agrada viatjar, llegir, la natura i aprendre coses noves. El proper mes d'agost participo a "Illanvers", el dia 7 al Castell de Sant Antoni de Fornells i dia 8 al Mirador de l'Ajuntament de Ciutadella; el 22 oferiré un concert a Prada de Conflent (França); i el 2 de setembre a la Cova d'en Xoroi.

Ja fa més d'un any de la nostra primera entrevista, com a evolucionat "Orígens"?
"Orígens" va començar com una idea personal per treure tot el que duia dins. Un procés pel que vaig voler comptar amb tots els músics amb els que confiava i encara confii de Menorca. Al final vàrem ser prop d'una vintena i per jo ha estat un aprenentatge brutal tant al procés de gravació i producció com a la segona part del projecte que fou la de dur-ho al camp real, assajant amb els músics, coordinant i sobretot tenint clar de quina manera vols dur-ho a l'escenari ja que no es tracta precisament de composicions fàcils. Per a tot açò vaig necessitar un procés de meditació per saber de quina manera enfocar-ho i molt de coratge. Com ha evolucionat "Orígens"?, doncs és un projecte que s'ha anat simplificant respecte a la quantitat de músics amb els que em moc ara a cada actuació. Però estic ben satisfet d'haver pogut fer tres concerts a l'Illa amb tots els qui han format part del projecte des del principi. "Orígens" m'ha ajudat molt a trobar el meu lloc en la composició musical. Ara per ara m'estic encaminant cap a la vessant de cantautor.

Seguirà les passes com a cantautor?
Sí, però sense deixar de banda l'apartat instrumental com les col·laboracions que vaig fer per a l'espectacle dirigit per Joan Taltavull "Darwin i la dansa de la vida" (els temes es poden escoltar a la meva web) o els diferents projectes que puguin sorgir més endavant.

Ja ha aconseguit redescobrir-se com a persona, tal i com desitjava amb el disc "Orígens"?
He trobat més el meu lloc. "Orígens" m'ha permès aprendre més l'ofici tant a nivell de creació com de coordinació. Per jo fer aquest disc ha estat un procés important. M'ha enfortit en varis aspectes com el de composició i creació que van molt lligats amb el món interior de cadascú. Aquest és un disc molt sincer. Arribat un punt has de treure tot el que duus dins.

Com ha estat l'acollida del públic?
A nivell de concerts molt bona. Al Pati de Santa Clara, a l'actuació organitzada per Joventuts Musicals, hi va haver un punt de tensió lògic per ser el primer concert, però es va aconseguir l'atmosfera que desitjàvem. Noto la connexió amb el públic i tenc la sensació que la gent està receptiva, amb els ulls ben oberts...

Té nous temes en marxa, açò vol dir que el proper hivern podria treure nou disc?
Ara la idea és fer actuacions en directe. Ja m'agradaria fer un nou disc, però la cosa no és tan fàcil. El 22 d'agost anirem a Prada de Conflent (França), després el 2 de setembre a la Cova d'en Xoroi, i abans els dies 7 i 8, tornaré a ser el músic de l'"Illanvers", a Fornells i Ciutadella, respectivament. En general als concerts combinarem els nous temes amb les peces d'"Orígens". El directe em motiva molt.

Quins músics l'acompanyaran?
Marco Mezquida, Lluís Gener, Rut Florit, Toni Genestar, Martí Genestar, Javi Moreno i Miquel Casals.

Com sorgí l'oportunitat de sonar a França?
A través de l'Institut d'Estudis Catalans. Anem allà arran d'unes jornades que impulsa la universitat d'estiu. Ja m'agradaria poder-me enduu a tots els músics, però el tema de costos ho fa impossible, encara que l'espectacle "Orígens" és obert a qui ho desitgi, es pot tornar a repetir en voler. De moment em deixo enduu pel que està passant.

Els nous temes disten molt d'"Orígens"?
"Orígens" és un disc d'imaginació sense límits. No m'interessen les fronteres, les etiquetes, els estils, el màrqueting ni les estratègies. No m'hi sento identificat amb totes aquestes paraules. Les noves cançons són d'autor i a més a més he musicat poemes de Gumersind Gomila i Mònica Grau. La veritat és que "Illanvers" m'ha endinsat més al món de la poesia. És important obrir-se a altres arts com la pintura o la literatura. Un músic de rock ha de sortir també de les sis cordes. Conèixer el que hi ha et pot enriquir a l'hora de crear.

Així idò, de moment no hi ha nou disc...
No, però si en faig un tenc clar que serà a nivell de cantautor, ja que hi ha que ser realista i veure que és la manera més factible de duu la meva música al directe.

Va haver de lluitar molt amb les discogràfiques per treure "Orígens"?
No. Em vaig decidir per Ona Digital perquè tenen un mínim de sensibilitat per la música i l'art. Jo no em fermo a res ni a ningú. No tenc padrins, ni "enxufes". A composar no et mostra ningú. La música és la meva manera d'expressió, de comunicar. Amb les grans discogràfiques l'artista queda en segon terme, per açò has de cercar altres vies com tenir una bona pàgina web o un myspace per a que tothom pugui escoltar la teva música. Les discogràfiques haurien d'apostar més pels músics que comencen.

La producció musical esgota?
A jo no, disfruto i n'aprens moltíssim amb el procés. És com ordenar el so, hi intervé la part racional, però has d'aconseguir un resultat que no sembli que és mental. La producció duu molt de temps, més que la gravació.

El fet de que enregistri a casa, a un estudi enmig del camp, es nota al resultat final?
Totalment. És un lloc ideal. A més entre els enregistraments hi ha intervals de temps. Deixar reposar la música i tornar a escoltar-la és la clau.

Comenti el titular: "O.T. es despedeix de l'edició menys vista en la història del programa".
Em sembla que per fi se'ls ha vist que era un joc que de programa musical poca cosa té. No hi ha autenticitat. Un artista no es forma així i arriba un punt en què el públic hauria de començar a ser un poc més selectiu. Amb el tema d'OT la música n'ha sortit perjudicada. Crec que ja els hi està bé.

El facebook és nociu per a la salut?
És una pèrdua de temps. Estem enganxats a la tecnologia i açò fa que no visquem les nostres vides. Facebook està bé per promocionar-te, per anunciar els concerts o els esdeveniments de qualsevol entitat cultural. Però amb tot aquest tema la comunicació es veu perjudicada. El que més por em fa de tot açò és saber qui hi ha realment darrera xarxes socials com el facebook.

CINC I PROU...!

1. A qui li cantaria
A la vida.

2. Un llibre per llegir aquest estiu
"Cien años de soledad", de Gabriel García Márquez, per aquest estiu i per a qualsevol època de l'any.

3. Un concert que el meravellés
El de Peter Gabriel al Palau Sant Jordi, el 2003. Em va impressionar molt.

4. Una col·laboració amb la que li agradaria comptar
La del músic armeni Haig Yazdjian.

5. Un dia d'estiu
A Lanzarote, a on he pogut gaudir recentment. Pel seu clima, pel seu paisatge...


www.guiemsoldevila.com
www.myspace.com/guiemsoldevila