Acte. El ciutadellenc, en un moment de la seva exposició. - Gemma

TW
0

El passat dia 17 el Centre Cultural va acollir una conferència del mariscal Joan Bosco Pons Marquès, organitzada pel Grup Filatèlic, i Numismàtic del Centre amb motiu del 25 aniversari de la Fira del Camp de Menorca i el Concurs Morfològic de Bestiar Boví Frisó.

El veterinari ciutadellenc va oferir una interessant dissertació entorn a "La Ramaderia Menorquina", un estudi de les característiques del camp de la nostra illa, el seu paisatge rural i les causes que han determinat la seva història, el desenvolupament de l'agricultura i sobretot, la ramaderia. Va començar remuntant-se a l'any 123 aC i a la conquesta de Menorca per l'Imperi Romà. D'aquella època cità una carta del Bisbe Sever de l'any 417 que diu que a Iamona (Ciutadella) s'hi troba gran abundància d'animals profitosos per al sosteniment humà. Seguint amb les dades històriques, va fer un repàs per la Menorca Islàmica amb nombroses dades de fets i destacant la marxa i la importància de la ramaderia vacuna menorquina.

També va fer menció a la conquesta catalana citant nombroses i interessants dades de normes i lleis que afecten als "deumes", i a l'exportació de productes del camp amb una gran varietat de disposicions reials referides a la ramaderia menorquina.

Guerres, dominacions, desastres, impostos, esdeveniments que incideixen de forma ben acusada al pas dels segles són analitzats per Bosco Pons Marqués en una amena i densa exposició de tot allò que ha contribuït a la situació de l'etapa del segle XX, de ple creixement. Es referí també al que ha suposat la modernització de les empreses productores, a les fires, als concursos i exposicions que s'han anat celebrant i a la regulació del sector agrari.