Els banyistes, vestits i despullats, comparteixen l’aigua amb la fauna marina | Gemma Andreu

TW
28

Nedar despullat està permès a tot l'Estat. Si bé la legislació autoritza practicar nudisme a qualsevol cala menorquina, algunes són més adients pels que vulguin banyar-se al natural sense conflictes amb la resta de banyistes o mirades desagradables. Tot i que Binigaus, as Migjorn Gran, i Macarelleta, a Ciutadella, segueixin sent les icones del naturisme a l'Illa, les webs especialitzades en viatges i natura n'inclouen moltes altres als seus top ten.

Millor al nord

Les del nord són clau pels nudistes, assenyalen els usuaris del fòrum «Nudismo-naturismo» perquè són les menys freqüentades. Les platges més recomanades són Cala Viola, al costat del port romà de Sanitja; Cala en Calderer, vora Pregonda, o l'esplèndida Cala en Tortuga, que es considera nudista a la part dreta. Sa Mesquida, a prop de la fortalesa de la Mola, també s'adequa a les necessitats d'aquells que volen nedar sense banyador i a més compta amb socorristes i lavabos portàtils.

Pel que fa a les platges del sud, destaquen Cala Fustam i Cala Trebalúger as Migjorn, i Tamarells i Cala Presili a Maó.

«Playasycalas.com» afegeix a la llista la Cala Pilar i sa Torreta. Qualifica es Grau com a «la platja nudista més gran de l'Illa» pels seus 600 metres d'extensió. Les excel·lents característiques naturals, que la fan única i concorreguda, no són problema segons la web. Tot i l'apunt, altres nudistes de la xarxa la desaconsellen per la gran afluència de campaments escolars que acudeixen a s'Albufera durant l'estiu i es refresquen en les aigües poc profundes de la platja.


Oficialment mixtes

Les ordenances de platges dels municipis, que estableixen les actuacions inadequades en aquest espai públic, no regulen la pràctica del naturisme. Tampoc podrien, segons la tècnica de turisme de l'Ajuntament de Ciutadella, Soledad Navarro. Les platges són oficialment mixtes i per tant recomanen als nudistes que apliquin «el sentit comú i no acudeixin a les més familiars», Com que no «hi ha cap platja especificada com a nudista», explica «s'entén que les millors» per a nedar sense banyador «són les de difícil accés».

En aquest municipi es va intentar habilitar una zona nudista durant la transició al terreny rústic de Cala en Bastió per a respondre a la demanda de la població. Aquest espai, pròxim a Cala Blanca, explica la tècnica, no va ser excessivament utilitzat perquè «la cala és una roca», però així es van evitar conflictes ciutadans.

Quan sorgeix la polèmica entorn de la nuesa, la fina línia entre exhibicionisme i llibertat moral la marca la Carta Magna. Les associacions de naturisme defensen el dret a despullar-se en qualsevol indret emparant-se en la Constitució Espanyola, que garanteix la llibertat ideològica de tots els individus. En el Codi Penal de 1995 l'escàndol públic va deixar de ser delicte, amb la qual cosa la moral pública, hereva del franquisme, quedava totalment obsoleta.