TW
2

Repiquen les campanes. És el tret de sortida de les festes de Sant Martí 2017. Són quasi les cinc del capvespre i el carrer Major des Mercadal està ple a vessar de jovent encès per començar el que esperen amb ànsies des de fa un any. Entre ells, també, una gran quantitat de turistes que volen conèixer les tradicions d'aquest poble. Capells de palla, gorres, ulleres… Aquest dissabte el sol picava de valent, però això no va ser un impediment perquè tot el poble des Mercadal s'omplís d'alegria i germanor en el si d'un dia tan especial.

Després de demanar un rigorós silenci, les fines i cuidades notes del fabioler Francesc Pons van commoure a tots els que s'havien desplaçat fins davant del balcó de l'Ajuntament per escoltar l'emotiu primer toc de fabiol. Una abraçada immensa entre el fabioler i el batle Francesc Ametller va ser clarament una de les imatges simbòliques d'aquesta alegria desbordada. De seguida esclatà la música produïda pels músics de la Banda de Música des Mercadal, fent ballar i cantar a tothom que es trobava en aquell indret.

En les festes d'enguany, l'honor de dur la bandera com a caixer sobreposat residia en Josep Fullana. Aquest, en un breu però intens discurs escrit en vers, va reconèixer els sentiments que li provocava portar la bandera i va desitjar molt bones festes a tothom. Acompanyat pel seu cavall, en Xepo, i amb l'experiència d'haver participat dotze vegades a la qualcada, va recollir la bandera de l'Ajuntament mentre feia els primers bots davant l'exaltació dels presents.

Noticias relacionadas

Al mateix temps que s'anava desenvolupant el replec, format en aquesta ocasió per 58 caixers, es desenvolupà la cercavila de gegants i capgrossos. Les llargues faldes d'en Martí i na Maria no aturaren de girar, eclipsant la mirada dels més petitons. Estaven acompanyats dels grallers i geganters de la colla de Maó i la colla gegantera Yurca.

Poc abans de les sis de la tarda, la plaça de l'Església ja estava plena de gent enfilada que desitjava veure amb claredat un dels moments més encantadors de la jornada, la recollida del caixer capellà Joan Tutzó. Entre les cases d'aquest pla es podia veure la muntanya del Toro de fons, i així com anaven arribant els diferents cavallers, que saludaven al capellà mentre feien quatre bots. Entre forts aplaudiments Tutzó pujà al cavall i s'incorporà a la qualcada. Ja només faltava la caixera batlessa, Catalina Pons, que fou recollida al carrer Dr. Llansó número 13. Aprofitant l'amplada d'aquesta via una gran multitud de persones es va congregar allà per veure-ho. Acte seguit la qualcada es dirigí altra vegada a l'Ajuntament on es va fer l'entrega del bastó.

Jaleo

El jaleo es va desenvolupar sense grans problemes. En el començament, un cavall es va desbocar i és quan es produïren les majors incidències. El punt de la Creu Roja enguany comptava amb 21 treballadors i dues ambulàncies. A la nit es portaven vint assistències, entre elles tretze traumatismes. Després del jaleo es va realitzar el tradicional caragol i les posteriors Solemnes Completes.