Una simpàtica imatge del calendari solidari de TEA Menorca | Cristina Barber

TW
1

Blau és el color que predomina al nou calendari solidari que acaba d'editar l'Associació de Familiars i persones afectadas amb el trastorn de l'espectre autista (TEA) Menorca. El blau és la tonalitat elegida internacionalment per sensibilitzar sobre aquest trastorn i és, segons Santi Coll de TEA Menorca «el color de les nostres vides» i que a més aporta alegria al calendari.

Tanmateix els grans protagonistes són com sempre els nens i els fotògrafs. Les imatges van córrer a càrrec dels diferents fotoclubs de Menorca, però la selecció final la van fer dos fotògrafs: Carles Mascaró i Tiago Reurer.

Una novetat del calendari TEA 2018 és que l'aniversari dels nens que pateixen autisme i són membres de les famílies associades tenen marcat en blau el dia de la seva festa.

Les famílies han participat molt en l'elaboració. Totes les fotos van acompanyades d'un text que relaciona la imatge amb l'autisme i d'aquesta tasca s'ocuparen els membres de l'associació.

Detecció

Trenta-cinc famílies menorquines estan associades a TEA Menorca, que va ser creada l'any 2009. Sorgí amb la intenció de fer feina per la qualitat dels serveis professionals per prevenir i solucionar les dificultats amb el diagnòstic i donar a conèixer l'autisme a Menorca

Actualment es calcula que el trastorn de l'espectre autista afecta un de cada 68 nens i a Menorca ja estan diagnosticats més de cent casos. Aquesta xifra anirà en augment degut a la detecció cada vegada més primerenca.

En general, són els propis pares els que veuen símptomes o conductes inusuals en els seus fills. Com assenyalen des de TEA Menorca, per desgràcia existeixen encara tabús a la societat i a la mateixa família que a vegades no accepta el diagnòstic vàlid per al seu fill i cerca respostas alternatives a aquests comportaments especials.

Els especialistes donen una gran importància a la necessitat d'establir un diagnòstic el més prest possible en el cas d'infants amb autisme, per poder pautar un tractament adequat quan més aviat millor i no empitjorar la seva situació.

TEA Menorca fa sis anys que crea calendaris solidaris sobre l'autisme amb la col·laboració dels fotoclubs de l'Illa per tal de fer accions de formació, però també per divulgar l'existència d'aquest trastorn.