TW
0

De mà. Per a ser consultat tots i cadascun dels dies de l’any. Per saber quan sembrar les patates, com cuinar un plat de carn amb esclata-sangs o de caragolins, quan regar el clavell moro o com preparar-se per als efectes del canvi climàtic. Tot això i molt més en un mateix aplec, publicat en format de butxaca, idoni per ser emprat molt sovint. L’any està a punt d’acabar i per tant, és hora de preparar el terreny.

«Es Diari» publica una nova edició del tradicional parenòstic menorquí que en aquesta ocasió arriba carregat de novetats. Aquesta publicació de 80 pàgines es pot adquirir a les llibreries a partir de d’avui divendres a un preu de 2,50 euros i pretén ser el llibre de referència per a tots els amants de les tradicions, el camp, el mar i la terra.

El parenòstic inclou un calendari mensual amb tots els sants i les hores de sortida i posta del sol i de la lluna. També es recullen els dies concrets de celebració de les festes patronals, a més d’una relació de les fires i els mercats, siguin setmanals o temàtics.

Per als amants de la pesca i la caça, aquesta publicació informa dels períodes hàbils de captures, així com dels de veda en el cas del raor i el verderol. Però l’almanac no s’oblida de les persones a qui els hi agrada anar a cercar bolets, trobar espàrrecs i recollir tàperes, així com de la camamil·la, accions ben típiques a l’Illa.

Pel que fa a la terra, aporta un calendari dels períodes de sembra i collita tant en verdures i hortalisses com en fruites. També inclou les èpoques millors per menjar-ne. Enguany l’almanac inclou, a més, una guia per saber com actuar davant els efectes del canvi climàtic amb mesures d’adaptació clares. I és que es preveu un augment de la temperatura d’aquí a l’any 2100 d’entre dos i 4 graus i unes precipitacions que minvaran entre un 10 i un 20 per cent a Balears. Aquestes pautes són proposades pel GOB i que es recullen en la publicació «Guia pràctica de mesures per a l’adaptació al canvi climàtic». Així mateix, el parenòstic inclou una interessant relació de varietats locals ben menorquines per tal de tenir un hort resistent i amb poques necessitats hídriques.

No hi falten les frases o dites menorquines ni tampoc els mots que són ben nostres, aquells que permeten rallar en pla. Bauvat, dalió, engrony o esfurmicar són algunes d’aquestes paraules que l’almanac recull i descriu. Inclou també una relació de plantes d’interior i d’exterior amb una sèrie de recomanacions per tal de tenir-les ben embellides i amb les correctes atencions, facilitades per Jardineria Truvi.

El parenòstic pica l’ullet a la gastronomia menorquina. Un plat i unes postres adaptats a cada temporada permeten donar una visió àmplia de la cuina illenca. Cinc blogueres de l’Illa les han facilitades. Tronquets, mitges llunes, tords amb col o torró de la reina són algunes de les receptes que s’inclouen. No hi falta l’horòscop i una explicació de la història de cada mes.

La coordinadora de la publicació ha estat Mercè Pons Florit i el disseny ha anat a càrrec de Maria Ruiz Farré.