Una gran bastida rodeja el parament exterior de la torre de Sanitja que durant molts anys ha patit els efectes devastadors de l’erosió a causa dels raigs del Sol i del salitre. | Josep Bagur Gomila

TW
3

El 1800, durant la tercera dominació britànica de l’Illa, el capità Robert D’Arcy, cap dels enginyers britànics, va dirigir la construcció d’una nova torre de vigilància a la costa nord en el cap que separa el port de Sanitja de Cala Torta, devora la mar i a una altura de 15 metres.

Les obres van ser executades entre març i octubre per un nombrós equip de mestres de cases, paredadors i picapedrers d’Alaior, es Mercadal i Sant Joan de Carbonell, que van comptar amb el suport de soldats destacats al castell de Sant Felip.

Amb els anys, aquesta torre va patir un fort procés de deteriorament a causa de l’erosió que avui, 220 anys després, s’ha començat a revertir gràcies al projecte de rehabilitació impulsat pel Consell insular.

Les obres, que van començar fa dues setmanes, van ser adjudicades per un pressupost de 231.623 euros a l’empresa Cyrespa, domiciliada a Castelló, una empresa especialitzada en la restauració del patrimoni artístic, i es duen a terme amb la supervisió d’un equip tècnic format per l’arquitecte Joan J. Gomila, l’aparellador Amílcar Seguí, l’arqueòleg Bruno Parés i l’aparellador del Consell insular Josep Sans.

Lea la noticia completa en la edición impresa del 04 de octubre en Kiosko y Más