El ca de bestiar, que ha de ser de color totalment negre o amb taques blanques al pit, és un animal de pasturatge, de guarda i de defensa

TW
0

Alaior acollirà el pròxim dia 20 de febrer el I Concurs Morfològic del Ca de Bestiar a Menorca, que compta amb l’organització del Club Nacional del Pastor Mallorquí-Ca de Bestiar, amb seu a Mallorca, i amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alaior, Gin Xoriguer i S’Arangí. Les inscripcions i la revisió veterinària tindrà lloc a les 9 hores, una hora abans de l’inici de la competició canera. Òbviament, els propietaris participants i el públic hauran de respectar totes les mesures sanitàries de la covid-19.

Aquesta primera edició del Concurs Morfològic del Ca de Bestiar a Menorca, que tindrà lloc a la Plaça Nova, a Alaior, es celebra per donar suport als propietaris de cans d’aquesta raça que hi ha a l’Illa, que ha experimentat un increment en els darrers deu anys, segons informa Miquel Cifre, membre del club organitzador del concurs morfològic. A Balears hi ha comptabilitzats uns 300 propietaris, la gran majoria dels quals són a Mallorca, donat que a Menorca n’hi ha uns 15 que són propietaris de 50 cans de bestiar d’un total de 1.000 que estan reconeguts a Balears. Es tracta d’un ca de pasturatge, de guarda i de defensa.

Categories

En aquest primer concurs morfològic a l’Illa l’organització ha establert les següents categories, tant de mascles com de femelles: molt quissó, quissó, joves, intermèdia, oberta, campions, veterans, parelles, lot de cries, millor del concurs i millor exemplar resident a Menorca. A més de persones adultes, també podran participar fillets, fins a 14 o 15 anys, amb l’objectiu de promocionar aquesta afició entre els més joves. En aquest sentit, Cifre assenyala que el concurs està oberta a tothom, tant si és o no membre del Club Nacional del Ca de Bestiar i tampoc és necessari que el ca tengui pedigrí ni la documentació corresponent.

El Club Nacional del Pastor mallorquí-Ca de Bestiar és una entitat sense ànim de lucre que vetlla per la conservació i millora d’aquesta raça autòctona de Balears. Està format per propietaris d’aquests exemplars, dels quals alguns també són criadors. Davant l’increment de l’afició al ca de bestiar a Menorca, Cifre assenyala que el club està estudiant la possibilitat de crear una delegació a l’Illa, el que podria ser una realitat en breu.