Carol Desel, Toni Sansaloni, Neus Carreras, Josep Pastrana,  Pilar Vinent i Muns Anglada, durant la presentació de les estovalles gastronòmiques. | Gemma Andreu

TW
2

El Departament de Cultura del Consell insular i la Fundació Foment del Turisme de Menorca han impulsat la confecció de 48.000 estovalles de paper reciclat, que tenen la particularitat d’oferir les il·lustracions de plats o productes de la gastronomia insular amb el seu corresponent nom, que seran repartides als restaurants associats a les patronals de l’Illa.

Els plats o productes que apareixen a les estovalles són: Rubiols, oliaigua amb figues, coca bamba amb xocolata, pastissets, musclos, sobrassada amb mel, panadera de peix, arròs de la terra, coca amb albercoc, greixera de peus de porc, cuscussó, amargos, flaó, formatjada, salsa maonesa, pa amb formatge, pilotes, perol de be, caldera de llagosta, crespells, calamars plens, llengua amb tàperes, raoles, guixons amb carabassa, albergínies o carabassons plens

La iniciativa va partir amb l’organització per part del Museu de Menorca de l’exposició «El gust de Menorca» sobre gastronomia menorquina, que s’inaugurarà dia 16 de juny i podrà ser visitada fins al 8 d’abril de 2023. Les il·lustracions de l’exposició també figuren a les estovalles, amb disseny de Roseta Mus i dibuixos de Neus Carreras. «Els objectius són donar a conèixer l’exposició del Museu, la gastronomia menorquina i els noms de cada un dels plats», segons la directora del Museu, Carol Desel.

El conseller d’Economia, Josep Pastrana, va assenyalar l’oportunitat de la iniciativa, «per fer propaganda dels nostres plats típics quan l’Illa és Regió Europea de la Gastronomia i promocionar l’exposició del Museu de Menorca».

El president de l’Associació Menorquina de Cafeteries, Bars i Restaurants, Toni Sansaloni, va subratllar que es tracta d’una proposta funcional per al client «que es pot informar de la diversitat de la nostra cuina, a    més de la caldera de llagosta, hi ha altres plats més senzills i igual de bons que s’han de conèixer».

Pilar Vinent, del Servei de Política Lingüística del Consell insular va remarcar que «una acció que m’agrada perquè té un caràcter molt transversal de diferents departaments del Consell: és una acció del Pla de Dinamització Lingüística per difondre la nostra llengua, les expressions pròpies, i a més  com a patrimoni cultural i material la gastronomia és un dels elements que ens identifica».