Aquesta espècie és endèmica del Mediterrani. | SOM

TW
2

El passat 6 de març, els voluntaris de la Societat Ornitològica de Menorca, SOM, Daniela Straus i Rafel Triay van observar, a la platja des Tancats (La Vall) una gavina corsa de vint anys i vuit mesos. Una de les més longeves controlades mai a Menorca. Van accedir a la lectura del codi que portava a l’anella, situada a la pota, i van comprovar, un cop descartat que el seu registre s’hagués fet des de l’entitat menorquina, i consultant amb l’arxiu del GOB de Mallorca, que aquest exemplar havia estat anellat a Manacor el juliol de 2002, sent un pollet.

Noticias relacionadas

Amb aquesta observació ja és el desè control que s’ha fet de la mateixa gavina, constata l’entitat. Als voluntaris de SOM els va cridar l’atenció perquè tenia anella, donat que a partir de quatre anys la morfologia d’adult no permet distingir entre les més grans i les més joves, explica el voluntari Raül Escandell.

Les gavines corses (Ichthyaetus audouinii) van i venen d’Àfrica i són endèmiques del Mediterrani, donat que només nidifiquen en aquesta regió. A Menorca crien a Ounta Perpinyà, a l’Illa des Porros, a Cavalleria i a l’Illa de l’Aire. L’hivern el passen a la costa atlàntica. Són una mica més petites i menys longeves que les gavines de la mar, i anys enrere, estaven en perill d’extinció; fins que durant els anys 80, des d’un nou habitat al Delta de l’Ebre, la població es va multiplicar per cent. A Menorca n’hi ha unes 150-200 parelles, i pocs exemplars passen dels 20 anys. Els 21 que té aquesta gavina no és excepcional, però sí poc freqüent, afirmen els experts de l’entitat.