Arribada al Port de Fornells d’Oriol Riera, amb l’alegria, almenys, de no tornar amb les «mans» buides | O.R.

TW
5

La nova normativa del Govern en la pesca de llagosta, que obliga a recollir les xarxes cada 24 hores, en comptes de les 48 hores de calada que estaven permeses, suposa un altre canvi en la pesca d’art menor. Sobre com afecta en parla Oriol Riera, un dels pocs, i el més jove, amb 43 anys, que s’hi dedica des de Fornells: «Vol dir dur la meitat de llagostes».

Les xarxes, amb els forats grossos, on s’hi enganxa també colque peix | Rafael Peche

Noticias relacionadas

La temporada va començar el passat 1 d’abril. Ell la fa des de la seva barca, «Pep Nap», de 9,25 d’eslora, sortint de matinada a una distància que el pot dur fins a Favàritx; a entre 50 i 70 metres de fondària. El canvi en la normativa implica també un altre horari. Treu i tira cada dia sis grups de xarxes. Abans, aquestes podien fer dins la mar una nit i part de l’altra. Ara, aprofitar bé les hores bones, des de la nit fins a l’alba, vol dir començar més tard a estirar-les, quan ja és de dia, donat que és inviable no deixar-les el màxim de temps. I si retarda aquesta tasca, vol dir que també ho fa la tornada.

De 10 pescadors que hi havia de llagosta a Fornells, han passat a ser sis. «Perquè no surt a compte; les despeses són les mateixes». Quan ell va començar en aquest port, passaven de 20 les barques que s’hi dedicaven. No li fa por un temporal, sinó el futur incert. Perquè no té gens clar aquest pescador, nascut gairebé entre xarxes, donat que segueix la tradició familiar, si s’hi podrà jubilar. La continuïtat d’aquesta feina no està assegurada, afirma. La temporada acaba a final d’agost; 152 dies que ell té ben comptats. Amb la sort que mai torna sense. No hi ha dos dies iguals, però «avui m’ha anat bé i n’he agafades 13; 10 quilos». Les seves duen brida, que garanteix que és producte de Menorca, de Fornells. Els 80 euros el quilo (el doble, a preu de mercat) es distingeixen amb el gust.

El apunte

Es pronostica un bon any i no afecten les altes temperatures

«Venim de tres o quatre anys bons», explica Oriol Riera. Crien més, diu. Encara que no és ben bé açò, perquè les llagostes creixen a poc a poc. No es poden agafar de menys de mig quilo i han de tenir ja nou centímetres de cap. Recorda com en temps del seu avi, una temporada van haver de deixar d’anar de llagosta, perquè ningú n’agafava, i en comptes d’açò, es van dedicar a palangre. Que n’hi hagi més també té a veure amb el fet que no hi ha aficionats, sinó que és una tasca exclusiva de pescadors d’art menor. La pesca d’arrossegament no hi arriba, perquè estan molt refugiades a roques. La llagosta es mou amb la calor, i com més calor, més es mouen. Per tant, el canvi en la temperatura no perjudica.