Així ha estat el primer toc de les festes de Sant Joan 2023 | Rubén Pérez

TW
1

L’ombra de les palmeres de la Plaça Alfons III es va quedar tallada ben aviat per a la gent que no va voler perdre’s el començament de les festes de Sant Joan. Quan el rellotge marcava les 12.30 i encara faltava una hora i mitja per a l’esperat primer toc, una multitud esperava a les portes de Can Vivó Truyols. Ja llavors s’escoltaven les primeres peticions perquè el president senyor, Borja Saura, sortís a saludar.

Mentrestant, a l’interior de la casa senyorial es comprovava que tot estava a punt per a una celebració que s’ha hagut de reajustar a causa del canvi d’ubicació d’última hora. Un gran desplegament informatiu, nombrosos convidats i Saura fent d’amfitrió. A les 13 hores, mirant de reu el rellotge, reconeixia «la barreja d’emocions» que sentia en aquell moment. «L’afronto amb tranquil·litat, també hi ha alguna cosa de nervis... Però anem per endavant, cal acabar amb el que vam començar l’any passat, és realment emocionant».

Una multitud, a la plaça de Ses Palmeres, vista des del Molí des Comte | Katerina Pu

La seva presència al balcó seguia sent reclamada amb insistència, però la multitud s’havia de conformar amb passar l’estona entonant alguns càntics. El d’«Un senyor damunt un ruc» va ser sens dubte el més repetit de tots, com «Sa davallada de la Mola», i entre mitges corejaven el nom de Ciutadella en nombroses ocasions. La multitud creixia per moments i l’espera no minvava les ganes de festa.

Pocs minuts abans de la una, les portes de Can Vivó Truyols s’obrien donant pas a un nombrós grup que va abordar l’espai. Una nova fase en què els càntics van tornar a prendre el protagonisme marcada per petites allaus, sense que anessin a més, i una calor cada vegada més asfixiant que va fer necessari que es reclés aigua entre el públic.

Noticias relacionadas

A mesura que avançaven les manetes del rellotge, la tensió anava pujant. I al final Saura va accedir a sortir al balcó per saludar, un gest que, amb gran ímpetu, va repetir davant del públic que esperava al pati interior. La festa s’aproximava al seu punt àlgid. Un compte enrere que l’equip de suport del equip s’encarregava d’anar narrant. Falten deu minuts, 5 i... Cal obrir passadís perquè el fabioler, Sebastià Salort, arribés fins a l’escala. I allà, en silenci, es va esperar fins a l’hora més esperada, les 2 de la tarda.

Amb l’aplom que permet afrontar un protocol de la festa al qual s’ha enfrontat ja en trenta ocasions, però amb algun petit senyal de nerviosisme, per fi va pronunciar l’esperada frase. «Bones tardes, senyor caixer. Em donau permís per començar el replec?». Petició a la qual Saura va respondre: «Sebastià, tens el meu permís. Pots començar el replec». Tot seguit, amb la guindola de nou sobre el cap, va fer sonar el tambor i el fabiol, i la festa va esclatar.

Borja Saura, i la seva familia, a les escales de cas Vivó Truyols | Gemma Andreu

Sant Joan 2023 entrava així de ple en la celebració amb una cerimònia que havia seguit amb emoció Juan Manuel Saura, pare del caixer senyor i qui va tenir aquest honor ara fa 62 anys. «Sant Joan sempre es viu molt intensament i és emocionant, això es du a la sang», va concloure.

Alegria desfermada en baixar el fabioler | Gemma Andreu

El caixer senyor va atendre la petició del públic de sortir a saludar des del balcó i l’escala interior

Des de l’Ajuntament van informar que l’assistència al primer gran acte de les festes de Sant Joan va ser d’unes 7.000 persones aproximadament. La mateixa font va assenyalar que gràcies al canvi de la casa del centre a Can Vivó Truyols, l’aforament permès es va multiplicar per cinc.

Minuts després de les 2, el fabioler ja inicia el replec | Katerina Pu

Es van establir sis filtres i es van bloquejar dos carrers per si hagués estat necessari    realitzar alguna evacuació. Afortunadament, la festa es va desenvolupar, malgrat la gran afluència, sense problemes ressenyables. Tan sols hi va haver cinc intervencions: dues contusions, una cremada, una lipotímia i un trasllat al Canal Salat. El dispositiu de seguretat va estar integrat per 190 persones de diferents cossos.

Les incidències

En el transcurs del Primer Toc, la Creu Roja ha realitzat un total de cinco assistències sanitàries. Fonts municipals indiquen que es tracta d'una lipotímia, una cremada, dues contussions i un trasllat al centre de salut del Canal Salat.