L’edifici escolar conserva l’enfront principal dissenyat i construït durant la II República. | CEIP SANT LLUÍS

TW
0

Un dia com ahir, 9 de gener, però de fa 75 anys es van inaugurar les Escuelas Graduadas de San Luis, un projecte que s’havia començat durant la II República, però que per diverses circumstàncies va finalitzar el 1941. En aquest edifici escolar, avui denominat CEIP Sant Lluís, milers de fillets i filletes han adquirit la seva primera formació educativa durant els anys del franquisme i l’actual monarquia parlamentària.

Grup d’obrers que van construir l’edifici escolar | Fotos: Col·lecció T. Seguí

La comunitat educativa del CEIP Sant Lluís va protagonitzar ahir la primera jornada de celebració aquest aniversari. L’entrada a les aules dels alumnes i la sortida a l’hora del pati es va fer amb el so ambiental de la cançó «Cumpleaños feliz». Posteriorment, alumnes i professors es van concentrar al pati des pou, on es va explicar que ahir era un dia molt especial perquè l’escola complia 75 anys. Els assistents van cantar «En el dia d’avui» i també van poder assaborir uns pinxos de fruita.

La directora del CEIP Sant Lluís, Patricia González, va informar ahir que al llarg d’aquesta setmana i fins al pròxim dilluns els alumnes de Primària treballaran sobre la història de l’escola i els d’Infantil també se’ls explicarà la importància d’aquesta efemèride. El capvespre del dilluns, les famílies podran veure el projecte en què s’ha treballat, amb les explicacions dels alumnes sobre el que han après durant aquests dies.

El centre escolar va acollir inicialment els alumnes separats per sexes.

Ahir, el mestre i exalumne del centre Pedro Pons Vidal va oferir una xerrada als alumnes de 1r i 2n mostrant diverses fotos antigues del centre, del professorat i de l’alumnat. Per la seva part, les mestres jubilades Rosa Gornés i Joana Mercadal van oferir el seu testimoni als alumnes de 3r a 6è de com era l’escola quan elles eren alumnes i també durant els anys que van exercir la docència a la mateixa escola.

L’escola es va transformar en un centre amb classes mixtes.

Aquest dissabte, a les 12 hores, es celebrarà al pati del pou l’acte institucional, amb els parlaments de la directora Patricia González, l’exdirectora Magda Humbert, la batlessa Loles Tronch, la directora territorial d’Educació Alexandra Marquès i una família que tres generacions seves ha assistit a la referida escola. Hi haurà una breu actuació del grup Clariflautes i a l’interior del centre tindrà lloc una convidada.

Enfront posterior de l’escola, integrat en una ampliació dels anys 80.

El 20 de febrer s’inaugurà al centre una exposició de fotos antigues de l’escola, que posteriorment s’instal·larà a l’entrada de la Sala Albert Camus. A més, durant la resta del curs, el centre durà a terme altres activitats enfocades als alumnes, amb una jornada esportiva i la festa final de curs, assenyala González.

Història

El 1934, l’Ajuntament de Sant Lluís, presidit pel batle Francisco Cardona Gomila va acordar el 19 de desembre la construcció d’una escola graduada per a cinc seccions, amb un pressupost de 130.882 pessetes, tenint en compte que l’Estat atorgava una subvenció de 96.000 pessetes. Les obres van començar a finals de 1935, però el projecte va quedar paralitzat amb l’esclat el 18 de juliol de 1936 de la Guerra Civil. La instal·lació a l’edifici d’una unitat militar durant la II Guerra Mundial i diferents reformes tècniques i econòmiques del projecte inicial, van retardar les obres durant uns anys, fins que l’edifici amb dues escoles graduades va ser inaugurat el diumenge dia 9 de gener de 1949, amb l’assistència del batle Juan Petrus, regidors i el capellà Fermín Roses.