El vitrall restaurat està situat a la part inferior de la façana del portal major de la Catedral que mira a ponent. | Katerina Pu

TW
1

Els artesans del taller «Vitralls Bonet» de Barcelona han acabat les feines de restauració i recuperació del vitrall de Sant Pere de la Catedral. Han emprat les tècniques tradicionals amb vidres emplomats de colors, i grisalles i pintures al foc.

Segons explica el rector de la Catedral, Josep Manguán, és el darrer vitrall antic que quedava per restaurar al primer temple de la Diòcesi.

Situat a la part inferior de la façana del portal major, que mira a ponent, va ser encarregat, a finals dels segle XIX, als tallers Amigó de Barcelona. És d’estil neogòtic i de notable qualitat artística. Amb cent trenta anys d’història, s’hi han fet al llarg del temps diverses reparacions, de la mà d’artesans locals no especialitzats.

Els efectes de la Guerra Civil

El vitrall de Sant Pere va quedar molt malmès pels danys que va patir durant la guerra civil 1936-1939, quan el temple va patir una gran destrucció.

Per reduir despeses, van ser substituïts, en la restauració dels anys quaranta del segle passat, sis plafons antics desapareguts per unes planxes de vidre armat industrial, pintades al fred, que s’han anat deteriorant amb el pas del temps.

Són precisament els sis plafons del vitrall que ara s’han refet de bell nou, seguint la tècnica tradicional especialitzada, que dona perdurabilitat a la iconografia que contenen. Quan les grisalles i pintures esmaltades són cuites al foc, el vidre s’impregna de la pintura i aquesta esdevé perdurable.

La restauració del vitrall del Baptisme del Senyor, que fa parella amb l’actual restaurat de la missió de Pere, va ser finançat íntegrament per un grup de fidels de la Catedral, fa tres anys. Les despeses del que s’ha restaurat ara les ha assumides la comptabilitat ordinària de La Catedral, amb aportacions anònimes de fidels per a aquesta finalitat.

Josep Manguán explica que «creix cada vegada més la col·laboració, tant de membres de l’església com de persones sensibles al patrimoni cultural i històric de Menorca, per mantenir amb la màxima dignitat l’edifici monumental de la Catedral, pel que significa de valor patrimonial, espiritual i artístic».

Pere rep la missió eclesial

El vitrall de Sant Pere representa l’escena en la qual Pere rep de Jesús la missió de ser pedra, fonament de l’església, i alhora acull les claus de l’administració de la misericòrdia i el perdó: «Tu ets Pere; damunt aquesta pedra edificaré la meva Església (...). Et donaré les claus del Regne del cel».

Tractant-se d’una restauració del vitrall, s’han seguit en la zona reconstruïda uns cànons estètics neogòtics de qualitat, que s’harmonitzen amb l’estil del conjunt del vitrall, ja que no s’ha trobat documentació gràfica de l’original iconografia central del vitrall.

Un detall singular de la iconografia, seguint una pràctica del neogòtic centre europeu i mediterrani, és la representació de l’edifici de la Catedral, en la part superior del personatge de Pere, en aquest cas la seva façana nord-oest.

Evoca l’església diocesana, presència particular de l’església universal, fonamentada sobre la roca de Pere. Dues llegendes en llatí, «Tu es Petrus» i «Tibi claves», contribueixen a interpretar el conjunt de la representació evangèlica.