Óscar Roca va obtenir el premi de Joive Xef amb la introducció de petits detalls en la tradicional panadera de be. | ARNAU CLOQUELLS

TW
3

L’Illa ja té al seu Jove Xef Menorquí d’enguany. El ferrerienc Óscar Roca Ortega es va imposar ahir matí a la prova celebrada a l’IES Maria Àngels Cardona Ciutadella amb una versió renovada de la panadera de be, un clàssic de la cuina insular.

Després d’haver realitzat la primera part de la prova, que es basava en l’elaboració de la recepta tradicional, tocava passar a la confecció de la recepta innovadora. Amb dues hores i mitja de marge, Óscar va sobresortir «millorant petits detalls» de l’elaboració original. «El procés creatiu cerca un equilibri entre tots els ingredients per obtenir el millor resultat possible. He desossat el bé i he pelat les faves i les patates», comença explicant sobre les passes bàsiques de la seva creació, la qual cercava representar el sud i el nord de Menorca.

El jurat va anar observant la feina dels candidats al premi. | Katerina Pu

Un plat pla i d’una tonalitat més clara representant les platges del sud i un altre bol amb més desnivell i d’una tonalitat més fosca per retratar el nord insular. I per rematar, dues copes fabricades de forma sostenible a Mestral per beure a mode de xopet un brou preparat a partir de les pells de les patates, les cebes i l’all.

Xef en procés

Complint els 25 anys la pròxima setmana, estudia el seu primer any de cuina a la prestigiosa Escola de Cuina de Hofmann a Barcelona.

L’acte va estar obert al públic i la resposta i l’interès van ser prou bons. | Katerina Pu

Tot i tenir un altre any d’estudis al davant, el jove cuiner ferrerienc ja té experiència entre els fogons. Porta des dels 16 anys fent feina a les cuines de restaurants com Liorna, Can Tomeu, Delit... Fins i tot, va regentar durant dos anys el pub Dylan amb el seu millor amic, una experiència que va suposar un autèntic «punt d’inflexió» per entrar a estudiar cuina a la ‘Hoffmann’. Després, va estar fent feina als restaurants Ses Salines i Sa Llagosta. Tanmateix, aquest estiu ja sap que formarà part de la plantilla del Paralia a Cala Blanca.

De volta a Barcelona per cursar els seus estudis, Óscar ja té al cap la seva preparació per al pròxim European Young Chef Award a Sicília el mes de novembre. «Quan una cosa està bé, s’ha de millorar encara més», confessa. Ara li toca decidir juntament amb els seus mentors Sílvia Anglada i Toni Tarragó: apostar per la mateixa recepta que l’ha fet guanyador o arriscar i innovar encara més amb una de nova.