A l’Esplanada de Maó hi ha instal·lades quatre maquetes a escala real que són interpretacions fidels dels dibuixos de Da Vinci. | Gemma Andreu

TW
0

Una gran projecció audiovisual, set jocs analògics i digitals interactius, i quatre maquetes a escala de dibuixos reals originals protagonitzen l’exposició «Leonardo da Vinci. Observa. Qüestiona. Experimenta», que es pot visitar fins al pròxim dia 2 d’abril a l’Esplanada de Maó. Aquesta exposició, organitzada per la Fundació la Caixa amb la col·laboració de l’Ajuntament de la ciutat, permet al visitant aproximar-se a la curiositat insaciable del geni per antonomàsia del Renaixement.

Aquesta qüestió definitòria de Da Vinci, la curiositat insaciable, queda perfectament plasmada en l’exposició que consta de dos espais diferenciats. A l’interior de la mostra, una gran projecció audiovisual presenta un dia qualsevol de la nostra vida quotidiana inspirant-se en la mirada de Leonardo. Seguidament, els visitants es troben amb set jocs interactius, tant analògics com digitals, amb què poden jugar per comprendre, experimentar per crear, i descobrir el denominador comú de la intel·ligència i la sensibilitat.

gg190224004 (7).jpg

Les maquetes estan construïdes amb materials d’avui dia. | Gemma Andreu

Aquests jocs són «Un secret comú», que convida a connectar elements aparentment no relacionats; «És o no és?» en què a partir de quatre retrats femenins els visitants centren la seva mirada en un punt per entrenar la seva capacitat d’observació; «Darrere l’ombra» aprofundeix en els conceptes de llum i ombra, definitoris en l’obra de Leonardo, i mostra la importància de pensar amb les mans: tocar per saber; «Desconnexió» posa en pràctica la capacitat de descompondre objectes complexos en diferents elements que tenen una funció concreta dins del conjunt; «Circuit d’enginy» és un joc d’equip que mostra alguns dels mecanismes que Da Vinci va idear i que reforça la idea de col·laboració i treball en equip amb què han avançat la ciència i la tecnologia; «Acció automàtica» es basa en l’experimentació física d’uns mecanismes que ofereixen diferents moviments; i finalment, «La llibreta de Leonardo» posa a prova l’observació i la retentiva visual a partir de les seves obres, mentre s’exposen algunes lliçons extretes del seu «Tractat de pintura».

Un dels jocs instal·lats a l’espai interior. | Fundació La Caixa

Exterior

La interacció continua a l’exterior on hi ha instal·lades quatre maquetes a escala real, que són interpretacions fidels dels dibuixos originals de Da Vinci i estan construïdes amb materials d’avui dia. Són «Cargol aeri», per demostrar que el cargol d’Arquímedes podia ser útil per guanyar la densitat de l’aire; «Home de Vitruvi», un estudi de les proporcions humanes; «Màquina voladora», estructures fetes a partir de canyes i cordes que van servir d’inspiració en la creació de l’ala delta; i «Vaixell de pales», amb què Da Vinci pretenia incrementar la velocitat dels rems, reduir el nombre d’homes necessaris per moure el vaixell i aconseguir més espai per a la càrrega.

El apunte

Una iniciativa per estimular la creativitat i fomentar la curiositat als més joves

Una inquietud intel·lectual, una curiositat universal i una capacitat d’admiració heretada de la infància van ser la llavor de la creativitat de Leonardo da Vinci, que va arribar al coneixement d’una manera diferent de la dels seus contemporanis, ja que ho va fer a través d’un mètode basat en l’observació, l’experimentació i l’analogia, que posava en qüestió les teories immutables i les idees apreses. Així, l’exposició pretén connectar aquesta mateixa metodologia de treball de Da Vinci amb la nostra vida quotidiana, amb un llenguatge contemporani i proper al públic més jove, amb l’objectiu final d’estimular la creativitat i fomentar la curiositat.