La patronal de la petita i mitjana empresa de l'Illa va entregar els guardons a les empreses que han destacat per l'emprenedoria, la innovació i les pràctiques sostenibles, entre altres. | Katerina Pu

TW
0

L’Auditori de Ferreries va ser aquest dijous l’escenari de la concessió a sis empreses menorquines dels Premis PIME Menorca Lidera, que reconeixen el talent, la visió de futur i l’aposta per la modernització de les petites i mitjanes empreses de l’Illa, en un acte presentat pel comunicador David Baret que va comptar amb la presència del batle de Ferreries, Pedro Pons Huguet, el president del Consell insular, Adolfo Vilafanca, i el vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Antoni Costa, a més de representants d’altres ajuntaments i del món econòmic i social de l’Illa.

La gala dels premis de PIME va començar amb una manifestació tradicional de la cultura menorquina, un glosat de benvinguda a càrrec dels glosadors Vicenç Marí i Annabel Villalonga i el sonador Àngel Orfila, en què David Baret va destacar la seva capacitat d’improvisació, una qualitat que l’empresariat ha emprat més d’una vegada per resoldre les dificultats que es representen en el dia a dia.

Van oferir un glosat de benvinguda els glosadors Vicenç Marí i Annabel Villalonga i el sonador Àngel Orfila. | Katerina Pu

Després d’unes paraules de benvinguda del batle Pedro Pons Huguet, que va subratllar les virtuts dels sis guardonats, el president de PIME Menorca, Justo Saura, va enllaçar el seu parlament mitjançant tres qüestions que va considerar importants, per la qual cosa va demanar la implicació de les institucions: reforçar el diàleg entre el sector privat i les institucions públiques, per tal de trobar i aplicar solucions a les diferents problemàtiques que pateixen les petites si mitjanes empreses; l’eliminació de la regla de minimis, que representa la limitació als 300.000 euros d’ajudes per al transport de les mercaderies, que resulta insuficient perquè les PIME siguin igual de competitives que les empreses de la península; i també la necessitat d’aprofitar el talent i motivar els treballadors d’una sèrie d’oficis (fusteria, electricitat, etc.) que estan afectats per la falta de mà, amb la labor conjunta de l’empresariat i l’administració perquè puguin gaudir d’unes condicions econòmiques beneficioses.

Noticias relacionadas

Lliuraments

Després de la intervenció del periodista i editor del diari «Menorca», Josep Pons Fraga, que en l’edició de l’any passat va recollir un dels guardons en nom d’Editorial Menorca, es va fer entrega dels tres primers guardons, consistents en un diploma i un objecte elaborat pel mestre artesà i ferrer Lluís Vinent, amb la projecció d’un breu vídeo sobre els guanyadors.

El president de Pime Menorca, Justo Saura. | Katerina Pu

El Premi Digitalització i Innovació es va lliurar a Mabrian Technologies SL, una startup creada el 2013 que avui és una empresa de referència en intel·ligència de dades pel sector turístic; Premi Sostenibilitat i Responsabilitat a Som Menorca SL, amb més de trenta anys dins el sector immobiliari que destaca per les mesures cap al medi ambient; i Premi Empresa Jove a Sidra Kane dedicada a un producte artesanal agroalimentari.

La vetllada va seguir amb una segona actuació dels glosadors, però aquesta vegada fent gala del seu domini del rap, un estil de música que es caracteritza per la recitació rítmica de les lletres, pel que representa d’innovació de la mateixa manera que és una de les característiques que defineixen el món empresarial.

Un nombrós públic va assistir a la gala dels premis de PIME. | Katerina Pu

A continuació, es van entregar els altres tres guardons: Premi Associacionisme a Juana Capó Pons, una dona pionera i valenta que va presidir l’associació de cotxes de lloguer des de 2005; Premi Iniciativa Exterior a El Paladar Jamonería&Delicatesen, que s’ha estès amb set botigues a tot l’arxipèlag balear; i Premi Relleu Generacional a Ca na Genera, amb cent anys d’història que s’ha sabut adaptar als temps.

Les pimes com a generadores de recursos per a l’Illa

L’editor del diari «Menorca», Josep Pons Fraga,    va oferir una mirada periodística cap a les PIME locals com a generadores de recursos per a l’Illa i pels menorquins, a més de ser creadors de llocs de feina i ocupació durant tot l’any.

Pons Fraga va assegurar que l’economia de l’Illa estava formada per pimes, amb un total de 3.025 de les que 1.576 tenen entre un i dos treballadors; 741 entre 3 i 5 empleats; i només 28 compten amb més de 50 treballadors, assegurant que «es tracta del vertader teixit productiu menorquí, encara que amb el patiment i la càrrega d’uns sobrecostos que no compensen totalment ni la Constitució, tot i consagrar el fet de la insularitat, ni un Règim Especial aprovat pel Govern central el febrer de 2019 que encara no té el reglament aprovat».

Va mencionar el fracàs en crear una economia no tant depenent del turisme, destacant el repte de recuperar l’activitat i l’ocupació en la indústria i l’agricultura; la preocupació del creixement del sector públic, que implica augmentar la pressió fiscal sobre les societats i els particulars; el laberint administratiu de lleis, normes, reglaments, informes, etc.; i denunciant que els fons de Next Generation de la UE «no han arribat a l’economia local de l’Illa i cap dels projectes presentats pels empresaris i promotors locals ha estat aprovat». No obstant això, va destacar les pimes com a generadores de creació i innovació, a més de la seva tenacitat, fermesa i determinació.

Anuncis

El president del Consell insular, Adolfo Vilafranca, va subratllar la importància de les petites i mitjanes empreses i la voluntat del Consell de facilitar el bon funcionament de l’economia i estar sempre al seu costat. Vilafranca va anunciar una nova convocatòria d’ajut al teixit empresarial i l’ampliació de l’ajut als comerços per despeses en inversió, a    més de la transferència de fons als ajuntaments per la dinamització comercial dels centres urbans i donar suport a les diferents associacions que conformen el teixit econòmic de l’Illa.

Per la seva part, el vicepresident del Govern balear i conseller d’Economia, Antoni Costa, va assenyalar l’obsessió per enfortir la competitivitat i la productivitat dels comerços i les PIME perquè puguin ser un dels puntals de la diversitat econòmica, per la qual cosa va garantir el suport institucional. Va avançar que en les pròximes setmanes veurà la llum el primer decret de simplificació administrativa des d’un triple vessant: simplificació de normativa, simplificació de tràmits i la digitalització de l’administració, «no podem ser un problema per a vosaltres, sinó que hem de ser la solució», va afirmar.

Costa va assegurar que el Govern està negociant    l’eliminació de la regla de minimis que limita als 300.000 euros d’ajudes per a les importacions i exportacions dels productes, i l’aprovació definitiva del reglament que ha de desenvolupar el règim fiscal especial.