Un instant de l'espectacle dels dimonis de Factoria de So aquest dissabte as Castell. | Gemma Andreu

TW
0

Els Geganters i Grallers des Castell, ben acompanyats pels mallorquins de la batucada d'Animes i So i els dimonis de Factoria de So, procedents de Santa Maria del Camí, a més de la batucada Folcat Diabòlic, vinguts de l'Hospitalet de Llobregat, varen sortir dissabte en passacarrers des de l'església del Roser.

Era nombrós el públic que els envoltava. I és que 60 anys no són fàcils de fer! Creats l'any 1964, la parella emblemàtica de gegants des Castell, en Jaume i na Roser, no va rebre aquests noms, però, fins molts anys després, el 1995; en honor de les festes patronals i l'església del poble.

gg110524009 (3).jpg

Són història els seus orígens durant les festes de Sant Jaume de fa 60 anys, quan van sortir per primera vegada. En Miguel González Fernández, de 74 anys ara, va ser un dels primers portadors, i encara ho ben recorda.

Els gegants es van construir al renomenat taller El Ingenio de Barcelona. Ja a Menorca, van rebre en mans de cosidores del poble primer la vestimenta de rei i reina. I va ser l'any 1980 quan Juana Olives els va fer ja els seus vestits típics menorquins del segle XVIII, com recordà Nil Pallejà. Ja als anys 90 els van vestir de senyors del camp.

gg110524009 (6).jpg

Continuant la festa, dissabte fosquet el passacarrers es va traslladar, acompanyat igualment per una gentada, a Cales Fonts. Aquí, ja, desfilant amb les altres figures des Castell, les dues de la família dels Simpson; en Xec Calvet i en Cap de Fibló. A més del Gegant de Folcat diabòlic, de l'Hospitalet de Llobregat, amb els dimonis de Factoria de So, i al ritme de batucada.

A la nit, a la plaça Esplanada, la festa va ser gran i animada, amb un espectacle de foc i so amb les colles convidades de fora de Menorca, unes 140 persones.

gg110524009 (35).jpg

El cap de Colla des Castell, Kique Muñoz, cataloga d'èxit la celebració. Actualment, l'engloben unes 50 persones, que garanteixen, pel seu entusiasme, moltíssims més anys de vida a aquesta tradició.