Sant Joan 2024
Toc de fabiol per a començar un nou dia de festa a Ciutadella
El fabioler Juanlu Gelabert marca l'inici d'una nova jornada que comença a Can Salort, on aquest matí s'han tancat les portes i no s'ha deixat entrar a la gent
El fabioler Juanlu Gelabert ha estat rebut a Can Salort pels comtes de Torre Saura, Carlos de Salort Sintes i Mónica Pons Morales, pares del caixer senyor. | Rubén P. Atienza
Ciutadella24/06/24 9:20
Ciutadella s'aixeca per a tornar a viure un dia de festa, el seu dia gran. A les 8 del matí, el toc de fabiol, a càrrec del fabioler Juanlu Gelabert, ha marcat l'inici d'una nova jornada, que s'allargarà fins ben entrada la matinada.
También en Menorca
- La empresa 'Fuera okupas' desaloja a un inquilino en Maó tras no abonar el primer mes de alquiler
- Un vecino de Ciutadella, atacado por un pitbull: «Fueron cinco minutos de pánico, veía que me iba a matar»
- Reclaman una indemnización de 30 millones de euros por el bloqueo de la ampliación de Santandria
- El experto desaconseja tanto el consumo de agua embotellada como tener ósmosis inversa en casa
- El dueño del pitbull que atacó a un vecino de Ciutadella: «Reaccionó al recibir una patada»
8 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
RadamesBono deixeu-lo estar un poquet que si tenia ses mans a sa butxaca però deu estar fart de sortir a medis, avui no tenia pes el toc, simplement era la gesta. És que ha de donar permís és es que sortirà i pel que veig no hi era.
Aquí, al video i foto, apareix el representant de la noblesa rebent al fabioler "AMB LES MANS A LA BUTXACA!!!!" i després demanen respecte als demés !!!!, redéu quina tropa!!!
En quansevol cas ha estat molt lamentable que arribi es Fabioler i es trobi sa porta tancada, jo fa anys que hi vaig i no ho havia vist mai. Ha quedat aturat i ha hagut d’esperar uns minuts a que lis vingués bé obrir per deixar-lo entrar. Molt trist, un acte, un moment on ens hi trobam sobre tot gent des poble, amb fiets petits, avis amb néts…. i no ens han deixat entrar!! I sa actitud de quan han sortit a nes balcó mentre es Fabioler sortia per sa porta i cualcava dalt sa sumereta també ha estat molt freda i distant amb sa gent de baix, tant just un lleuger saludo quan lis ha fet es toc de fabiol i mirava cap amunt. M’ha decepcionat molt aquesta gent, pensava que en viure aquí estarien mes per es poble. Açò no és ser Senyors, és ser Estirats.
ViriatoSí, però recorda que ses festes de Sant Joan són unes festes que continuen amb sa tradició medieval i a s'Edat Mitjana sa societat s'organitzava en estaments, molt ben representats en aquesta festa. Visca l'anacronisme, en aquests cas.
Hay que ver el gran respeto que muestra ese "noble", escuchando con las manos metidas en los bolsillos el Toc de fabiol, con ese fabioler oportunamente ubicado un metro por debajo del "senyor" en una clara reminiscencia de sometimiento y pleitesía feudal de la inmunda plebe ante un ser superior. Es todo realmente bastante lamentable, por anacrónico y desfasado.
Un acte del poble a porta tancada? i escoltant la sol·licitud amb les mans a la butxaca?. El fabioler encara tremola.
Esto dice Chat GTP: Ramón Llull sí tuvo una conexión con Menorca, aunque no como guerrero en la conquista. Después de su conversión religiosa, Llull se dedicó a la misión cristiana y a la difusión de su pensamiento filosófico y teológico. En este contexto, visitó varias veces Menorca. Su conexión con Menorca se centró principalmente en su labor misionera y educativa. En 1287, Alfonso III de Aragón conquistó Menorca y, a partir de entonces, la isla quedó bajo control cristiano. Ramón Llull visitó Menorca después de esta conquista con el objetivo de predicar y trabajar en la conversión de la población musulmana que permanecía en la isla. Su interés en Menorca formaba parte de su más amplio esfuerzo misionero en el mundo islámico. Además, Llull promovió la creación de escuelas y centros de estudio para la formación de misioneros, donde se enseñaban idiomas como el árabe y se impartía una formación filosófica y teológica adecuada para el diálogo interreligioso. Es posible que algunas de sus actividades educativas y misioneras se hayan llevado a cabo en Menorca o hayan tenido algún impacto en la isla. En resumen, la conexión de Ramón Llull con Menorca está relacionada con su labor como misionero y su interés en la conversión y educación de la población musulmana tras la conquista de la isla por los cristianos.
Cada vegada més aprop de tenir caixer batle per tenir ses portes obertes