TW
0

La primavera ha arribat amb tota la seva força i en aquestes primeres setmanes de la nova estació hem pogut gaudir d'alguns dels fenòmens que la caracteritzen, com les boires, la pujada de temperatures o alguns primers i febles xàfecs de fang.

Pluja bruta de fang al pluviòmetre
Pluja bruta de fang al pluviòmetre
Noticias relacionadas

La pluja de fang, molt típica d'aquesta estació, es dóna com a conseqüència de l'entrada de gran quantitat de pols en suspensió provinent del nord de l'Àfrica. Els vents a les capes altes són del sud i arrenquen del mateix Sàhara. La pols més lleugera del desert pot arribar als 6.000 o fins i tot als 8.000 metres i viatja cap a les nostres latituds, barrejant-se amb els núvols. I si aquests tenen suficient desenvolupament, precipiten pluja tenyida de la pols en suspensió.

Cotxes plens de fang, mobiliari, terrasses, voreres... plenes de pols vermella, o fins i tot alguna peça de roba que va quedar a l'estenedor, sucumbeixen al rogenc de la pluja que ho tenyeix tot. Però aquest és un paisatge típic que pinta la primavera en les nostres latituds, aquest i algun més que en les pròximes setmanes anirem explicant.

Pols en suspensió a vista de satèŀlit
Pols en suspensió a vista de satèŀlit
Mapa de pols a l'atmosfera
Mapa de pols a l'atmosfera