TW
0

Els Estats Units han viscut en aquestes últimes setmanes les pitjors tempestes dels darrers 86 anys. Més de 350 morts i centenars de milions de dòlars en pèrdues són el dramàtic resultat dels violents tornados associats a aquestes tempestes. Tempestes que han situat el mes d'abril de 2011 com el mes amb més tornados de la història dels EUA, amb més de 650 comptabilitzats fins al moment.

Marcat al mapa la zona anomenada "Corredor dels Tornados" o "Tornado Alley".
Marcat al mapa la zona anomenada "Corredor dels Tornados" o "Tornado Alley".

El que aquí coneixem com a cap de fibló, i que a Menorca en general poques vegades provoca grans mals i molt menys víctimes, als EUA és una terrible força que afecta any rere any la zona coneguda com a "Corredor dels Tornados" o "Tornado Alley" en anglès. Aquesta àrea inclou parts de Texas, Oklahoma, Kansas, Nebraska, Iowa, Colorado, Wyoming, Dakota del Sud i Dakota del Nord. Aquesta extensa àrea en la part central dels Estats Units és la que té les millors condicions per a la formació de grans i devastadors tornados.

Noticias relacionadas

L'àrea de les Grans Planures, tal i com indica el seu nom, és relativament plana i això permet que l'aire fred polar del Canadà es trobi amb l'aire càlid tropical del Golf de Mèxic. Quan aquestes dues masses d'aire es troben, és quan es formen grans i devastadors fronts de tempesta, i és aquí quan a l'interior d'aquests potents núvols es formen la majoria dels més poderosos tornados.

Els tornados més terribles són els de major força en una escala anomenada de Fujita. Per fer-nos una idea, en aquesta extensa àrea dels EUA és normal que es formin tornados de força 4 i 5; en canvi, els tornados que podem veure a Menorca solen ser de categoria 0, 1 i 2, i rares vegades superen o igualen la categoria 3.

Gran i devastador tornado als EUA.
Gran i devastador tornado als EUA.
Les terribles i grans tempestes que solen generar tornados.
Les terribles i grans tempestes que solen generar tornados.