TW
0

I és que al carrer és un dels temes dominants. Què li passa a aquest estiu? Si pensem en juliol, pensem en calor sufocant, humitat elevada, nits tropicals... i si no fos per la primera quinzena de mes, estaríem parlant d'un mes de tardor quant a temperatures i precipitacions. Però ja de per si estem davant un mes històric, on pràcticament els darrers deu dies de mes les temperatures no han pujat de 27 o 28ºc i fins i tot algunes màximes no han passat dels 24ºc. Com el dissabte de Sant Jaume, que es va viure una jornada que ni els més majors del poble des Castell recordaven, on els paraigües, jerseis e impermeables eren els vertaders protagonistes d'unes festes per recordar.

I no parlem ja de les mínimes, que han arribat a caure fins els 16ºc i en cap cas els darrers 10 dies de juliol han pujat dels 18 o 19ºc, fent que les famoses nits tropicals d'insomni no hagin fet la seva aparició.

Però, per què aquest estiu? Tal vegada la resposta parcial a aquesta pregunta la trobem en l'Anticicló de las Açores, que ha estat ubicat de forma predominant un poc més al oest i nord-oest de la seva posició habitual. Això, juntament amb les baixes pressions que han dominat sobre França, han format un passadís marcat de vents de nord i nord-oest que han propiciat un temps fresc al nord i nord-est d'Espanya. A més a més, aquest fet ha propiciat algunes entrades d'aire fred en capes altes. Aquest aire fred, en barrejar-se amb el aire més càlid i humit de la superfície, forma potents núvols de tempesta més típiques de finals d'estiu o tardor que del mes de juliol. S'ha de mencionar i destacar la històrica tempesta que va afectar el terme municipal des Mercadal, deixant més de 100 litres per metre quadrat en molt poc temps.

Noticias relacionadas

L'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units (NOAA) ja va predir un juliol més fred i plujós del que és normal per a les nostres latituds. La sorpresa és que per al mes d'agost no canvia la seva predicció i si feim cas de tan reputada administració, podem estar davant d'un agost més fred i plujós del que és habitual.

Esquema amb la situació de finals de juliol de 2011
Esquema amb la situació de finals de juliol de 2011

Imatge visible del satèl.lit amb la formació de grans tempestes
Imatge visible del satèl.lit amb la formació de grans tempestes

Formació d'una tuba a Alaior (Foto: Llorenç Pons)
Formació d'una tuba a Alaior (Foto: Llorenç Pons)

Gran tromba d'aigua a Mercadal (Foto: Inés Gomila)
Gran tromba d'aigua a Mercadal (Foto: Inés Gomila)