TW
0

Quan el dia comença a minvar i les platges de Menorca es comencen a buidar, és símptoma que arriba setembre, i amb ell les primeres típiques tempestes de finals d'estiu. Les tempestes solen ser curtes i potents i moltes vegades passen resquitllant l'illa per sobre del mar i deixen quatre gotes i molt de renou. Però d'altres vegades, aquestes tempestes són més violentes i vénen associades a una DANA (depressió aïllada en nivells alts), o més coneguda popularment per gota freda.

Gènesi d'una DANA o gota freda a la Mediterrània
Gènesi d'una DANA o gota freda a la Mediterrània
Noticias relacionadas

La gota freda és un fenomen típic de la Mediterrània, ja que aquest mar a finals d'estiu pot estar proper als 30ºc i quan en aquesta època es despenja una massa d'aire fred entre mig d'aire més càlid, aquesta aire fred forma una borrasca que en arribar a la Mediterrània i trobar aire més calent, com aquest pesa menys que el aire fred, ascendeix ràpidament alimentant aquesta borrasca (DANA) i formant grans i potents tempestes que solen ser molt violentes i van acompanyades de molta precipitació, aparell elèctric i forts vents. No és d'estranyar que aquestes tempestes tan violentes amaguin també en alguna ocasió mànigues o caps de fibló.

Al llarg de la història molts de punts de la Mediterrània han sofert grans danys tant humans com materials per aquestes gotes fredes que sovint provoquen greus inundacions, ja que pot arribar a caure en unes hores quantitats ingents d'aigua, com al any 1987, que a Gandia (València) van caure 500 l/m2 en 24 hores, equivalent al que plou en aquella zona durant un any.

Gran tempesta a la badia de Palma
Gran tempesta a la badia de Palma
Les gotes fredes provoquen greus inundacions
Les gotes fredes provoquen greus inundacions