TW
0

Hem començat l'estiu amb força, a finals de juny vàrem tenir la primera onada de calor de la temporada, però com podem distingir una onada d'un dia de forta calor?

Per començar direm que quan parlem d'onada de calor es perquè estem davant una situació extraordinària i la calor extrema no és cosa d'un dia puntual, sinó que persisteix durant dies i ocupa grans territoris.

Onada de calor de juny de 2012
Onada de calor de juny de 2012

Una de les situacions meteorològiques més favorables per viure a Espanya una onada de calor és quan l'anticicló de les Açores s'estén fins l'Europa central, mentre una baixa de caràcter tèrmic es manté sobre el Sàhara. Així, la Península Ibèrica queda sotmesa a un doble influx: aire sec i rescalfat del NE (procedent del continent europeu) i d'altra banda, la borrasca africana que arrossega aire del desert cap a Llevant i Andalusia que es resseca i reescalfa a les zones de l'interior.

Calma, xafogor i un tel de pols son indicatius d'onada de calor
Calma, xafogor i un tel de pols son indicatius d'onada de calor
Noticias relacionadas

Aquestes situacions es tradueixen a Menorca en els típics dies d'humitats altíssimes que combinades amb les ja de per si altes temperatures poden donar lloc a temperatures de sensació de fins a 35 o 36ºc.

És curiós el cel que tenim aquells dies, com a velat per un tel de pols que a més si es dóna el cas pot produït algun ruixat que lògicament és de fang, com vàrem poder comprovar a finals de juny.

És destacable també que moltes vegades són aquestes situacions les que afavoreixen les rissagues al port de Ciutadella.

El termòmetre es pot disparar en cas de forta calor
El termòmetre es pot disparar en cas de forta calor

Les onades de calor són fenòmens perillosos per a la gent gran, nens i sobretot gent que treballa o està exposada al sol, per això hi ha que seguir amb cura les prediccions meteorològiques i aplicar mesures de protecció si es dóna el cas d'una onada de calor.