TW
0

Molt s'ha parlat aquests dies de l'estiu que acaba d'arribar. Arran d'una notícia que va llençar el canal francès Metèo, que hi havia un 70 % de possibilitats que aquest estiu sigui el més fred des de 1816, van botar totes les alarmes. Va ser portada de molts de diaris i les notícies en parlaven dia rere dia. Per més inri, el maig va acabar sent un dels més freds de les darreres dècades a molts de punts d'Espanya i Europa i el principi de juny va portar pluges i temperatures més baixes de l'habitual.

Mapa d'Europa amb les anomalies de temperatura de 1816
Mapa d'Europa amb les anomalies de temperatura de 1816

Però, què va passar aquell estiu de 1816? Què va fer que fos recordat i anomenat l'any sense estiu? Podem realment assegurar amb tanta fiabilitat que aquest estiu serà com aquell?

Anem per parts, avui en dia es sap que al 1816 es va donar una sèrie de factors que van provocar aquella anomalia estacional.

Erupció i explosió del mont Tambora
Erupció i explosió del mont Tambora
Noticias relacionadas

La primera i més important va ocórrer a causa de les erupcions volcàniques del mont Tambora entre el 5 d'abril i el 15 d'abril de 1815 a l'illa de Sumbawa, situada a les Índies Orientals Holandeses (l'actual Indonèsia). L'esmentat volcà va emetre a l'atmosfera un milió i mig de tones mètriques de pols. Després d'aquesta forta erupció volcànica, les temperatures mundials van descendir a causa de la reducció de la llum del Sol i on més es van notar aquests efectes va ser al nord d'Europa, al nord-est dels Estats Units i a l'est del Canadà.

Un altre dels factors que es va donar va ser que l'any 1816 el Sol es trobava en un moment de baixa activitat, moment que es va denominar "Mínim de Dalton" i que comprèn entre els anys 1795 i 1820. Aquesta baixa activitat del Sol va provocar que aquests anys fossin extraordinàriament freds.

 Brusca baixada de les temperatures al mes de juny 2013
Brusca baixada de les temperatures al mes de juny 2013

Aquests any en canvi no es dóna cap d'aquests factors fortuïts que van provocar aquell estiu anormal de 1816, per tant aquesta previsió d'estiu fred no és res més que un model estacional francès que indica que pot ser més fred del normal, però hi ha en canvi altres models que indiquen que això no serà així. Per tant en cap cas podem afirmar que estem al davant d'un estiu anormalment fred, és mes d'aquí a poc començarem a patir les primeres grans calors i aquelles nits de xafogor on la son tarda en arribar i l'ambient es fa pesat i humit.