TW
0

El poeta viatja a Nova York i se'n du amb ell tot el bagatge de lectures i coneixement que ha reunit a la seva mirada i la mirada poètica que ha conreat a la seva estimada Illa.

El poeta viatja per participar en un festival de poesia i ens explica les seves visites i la seva mirada sobre la ciutat dels gratacels tan diferents dels arbres de Menorca i que superen l'alçada de la muntanya sagrada des de la qual es pot llucar tot el perímetre de la seva terra rodejada de la mar homèrica.

Viatja el poeta en companyia de Roser, la seva dona, i dels seus amics del món de l'art, la filosofia i la literatura. Al costat d'ell caminen i conversen Henry Roth, Woody Allen, Frank Mc Court, Robert Frost i tants d'altres. I per descomptat no hi poden faltar els seus fidels Robert Walser i Thoreau que ja li han fet de guia en altres llibres anteriors.

Poeta & Cia visiten el MOMA i allà no poden estar d'admirar el festival expressionista de Rothko, Bacon, De Kooning, Pollock...i els colors impressionants de Van Gogh i Monet. La mateixa tropa va a la Hispanic Society per veure quadres de grans pintors espanyols.

Perdut a la quadrícula de les avingudes amb nombre però sense nom, el poeta reclama l'ajut d'un altre amic imaginari. Es tracta de l'Amo Xec de S'Ullestrar a qui de pas el reivindica com un personatge major de les lletres catalanes, malgrat la seva modèstia de pagès a la gran ciutat.

La comparsa poètica, cada cop més àmplia, no es vol perdre les gran cases del llibres de Manhattan, com son la llibreria Strand o la Biblioteca Pública de Nova York. Theroux, Chatwin, Durrell, Leigh Fermor i uns quants més se sumen a les excursions per Manhattan i, entre els llocs que recorren no falta una visita mitòmana: el White Horse Tavern, on Dylan Thomas es va veure divuits whiskys seguits. Els darrers...

Tot i la bona companyia, el poeta no deixa de pensar en Menorca i comparar el que veu amb la seva Illa. A la metròpoli compon una original història de Menorca en vers que comença en el mateix moment que Déu crea el món en sis dies i "després descansà, tranquil i satisfet, jagut sota un ullastre".

Ponç Pons i tota la colla van tornar de Manhattan amb noves experiències i una maleta plena de pensament i poesia.

Els ullastres de Manhattan

Ponç Pons

Quaderns Crema

99 pàgines