TW
0

Un avi i el seu fill arriben a Alger poc després del desembarcament dels soldats americans a aquelles terres del nord d'Àfrica. Provenen de Brussel·les i han escapat dels nazis deixant allí la resta de la família que no ho ha tingut la mateixa sort de poder fugir. Coincidint amb el temps un bimotor de la Luftwaffe que es dirigia al Nord d'Àfrica per bombardejar als aliats s'estavella prop del far de l'Illa de l'Aire a Menorca. Aquest són dos dels fils que segueix "El país de l'altra riba", la novel·la de Maite Salord, guanyadora del Tercer Premi Proa.

Una altra trama paral·lela ens situa a Barcelona, cinquanta anys més tard, quan una jove menorquina i una alemanya es manifesten contra la guerra d'Iraq mentre inicien una relació amorosa. L'autora, que en el seu bloc explica que va deixar aquesta novel·la dormir uns quants anys en un calaix perquè la tasca política es va creuar per mig, encreua aquestes diferents històries amb bon ofici narratiu.

Dels diferents personatges destaca pel seu pes Daniel Gold, el nen que arriba amb el seu avi Alfred, un sastre jueu, a un noi país per a buscar-se la vida després que els nazis hagin desfet la seva existència anterior i la seva família. Un altre protagonista és Michel Bisset, un elegant colon francès que dona suport als dos refugiats i contracta a Daniel per treballar al seu elegant Cafè de París, a la capital algeriana. Una tercera figura és la d'Isabel, una noia provinent de Fort de l'Eau i de família menorquina. A través d'ella Maite Salord ofereix quatre interessants pinzellades sobre l'emigració menorquina a Alger que no trenquen el ritme de la narració.

De passat al present, els diferents fils conformen un tapís en el qual veurem als diferents actors enfrontar-se a grans dilemes i a situacions límits com va ser la guerra d'Alger que va acabar amb la descolonització del país i que suposa la pèrdua de l'statu quo dels nombrosos menorquins que vivien sota el règim colonial francès. Les situacions de conflicte que viuen els personatges els donen pes. Tots han d'aguantar alguna càrrega moral.

Al final de la novel·la, hi apareix com a secundari de la trama un simpàtic personatge real que la majoria de lectors menorquins sabran reconèixer. Un motiu més per recomanar la lectura d'aquesta obra.

El país de l’altra riba

Maite Salord

Edicions Proa

304 pàgines